Wetenschap
Biologie

Tong schiet vaker in het verkeerde keelgat

Een pas gevangen zeetong schiet in het keelgat van een Britse visser, waarop deze bijna stikt, meldden de kranten vorige week. Dat komt vaker voor, in de natuur. Ook zeehonden, grienden en bruinvissen stikken af en toe door een tong in hun luchtpijp.
Albert Sikkema

©Jan Haelters, Royal Belgian Institute of Natural Sciences

Een jonge Britse visser geeft een pas gevangen zeetong een kusje, waarna de tong uit zijn handen schiet en vast komt te zitten in de keel van de visser. Hij kan het nog navertellen, omdat een alerte paramedische hulpverlener in Dorset de 14 centimeter lange tong uit de keel van de visser wist te halen, meldden verschillende Britse kranten.

Walvis

Het is geen broodje Aap, sterker nog, het komt vaker voor dat een tong in het verkeerde keelgat schiet. En wel in de natuur. Twee jaar geleden meldde een team onderzoekers, met Mardik Leopold van Wageningen Marine Research, de doodsoorzaak van twee grienden (een kleine walvis) die waren aangespoeld op het Nederlandse strand. Onderzoek wees uit dat ze waren gestikt. Er zat een tong klem in hun neus, net achter hun spuitgat. Die zeetong blokkeerde, net als bij de Britse visser, de luchttoevoer van deze zoogdieren.

Leopold: ‘De tong is enorm lenig, wil niet opgegeten worden en wringt zich in alle bochten om te ontsnappen. Blijkbaar zag hij de keel van de Engelse visser aan als ontsnappingsroute.’

Zeehond

Ook vissen sneuvelen af en toe door een platvis in hun luchtpijp. ‘Dan krijgen we een zeehond op de snijtafel met zijn maag vol’, zegt Leopold. ‘De laatste platvis paste blijkbaar niet meer in de volle maag van de zeehond en kronkelt dan via de bek de luchtpijp van de zeehond in.’ Ook bruinvissen verslikken zich weleens in een tong. Marien onderzoeker Leopold heeft nog nooit een platvis in de keel van een bruinvis gevonden, maar zijn Duitse collega’s wel.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.