Student
Onderwijs

Studenten maken MOOC over bier

Vier honoursstudenten gaan een Massive Open Online Course ontwikkelen over de wetenschap achter bier. Volgend jaar, als de universiteit haar honderdjarig bestaan viert, gaat de MOOC online.
Linda van der Nat

© Shutterstock

Het idee ontstond toen de vier honoursstudenten Nico van der Veen, Sander Breevaart, Esther Kunst en Florence Scherer voor hun ‘Honours Investigation Project’ onderzoek deden naar ‘De ideale universiteit’. Daaruit kwam naar voren dat de universiteit meer kennis moet overdragen naar het grote publiek. En hoe kan dat beter dan met een gratis online cursus? ‘Steeds meer mensen gaan op internet op zoek naar wetenschappelijke kennis, dus online learning is een goede manier om het brede publiek te bereiken,’ zegt Josette Jacobs, universitair docent Wetenschapsfilosofie en coach bij het Honours Programme.

Na een avondje brainstormen kwamen de studenten op het idee om de MOOC over bier te laten gaan. ‘De wetenschap achter bier raakt aan allerlei Wageningse opleidingen, denk maar aan productie, marketing en gezondheidseffecten’, aldus Nico van der Veen. ‘Bovendien is bier populair, niet alleen onder studenten, en daarom een aansprekend onderwerp.’

Centennial

Het maken van een MOOC is echter een complexe en dure aangelegenheid. Toch lukte het de studenten geld los te krijgen bij de raad van bestuur: de online cursus wordt onderdeel van het programma van 100-jaar WUR. Jacobs: ‘In de centennial commissie was ook het idee ontstaan om een MOOC te maken. Zo kwam een en ander mooi samen.’

De MOOC behandelt in vier modules de productieketen van bier. De bedoeling is dat studenten niet alleen de lesmodules ontwikkelen en vormgeven, maar ook daadwerkelijk voor de camera gaan staan. Uniek, aldus Jacobs. ‘In andere MOOC’s zijn de docenten de rode draad. Zij doen de presentaties, kijken het werk na en zijn bereikbaar voor vragen. Nu zijn dat de studenten.’

De honoursstudenten zoeken nog medestudenten die willen helpen bij het ontwikkelen van de MOOC. ‘We zijn op zoek naar masterstudenten en tweede- en derdejaars bachelors, met interesse en expertise in het onderwerp.’ En je hoeft niet per se van bier te houden, benadrukt Van der Veen. ‘Ook voor niet-liefhebbers valt er genoeg kennis uit te halen.’ In november gaat het project van start. Solliciteren kan nog tot komende zaterdag. Meer informatie vind je hier.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.