Student

Petitie voor lager collegegeld

Een petitie van de Landelijke Studentenvakbond om het collegegeld voor alle studenten te halveren is al 4400 keer ondertekend.
Hoger Onderwijs Persbureau

© PixabayMet de petitie reageert de bond op de aankondiging van het nieuwe kabinet om volgend jaar het collegegeld voor eerstejaars te halveren. De studentenorganisaties ISO en LSVb reageerden daar woedend op. De regering geeft studenten daarmee een sigaar uit eigen doos, vinden ze. Studenten moeten er namelijk zelf voor betalen: de rente op studieschulden is momenteel nul procent, maar wordt verhoogd en dat maakt studeren duurder. Althans, voor studenten die noodgedwongen veel lenen.

Rente

De LSVb verwijst naar de berekening van het Hoger Onderwijs Persbureau en de website Studie-kosten.nl. Wie 16.500 euro schuld heeft, betaalt straks duizend euro extra rente: precies de eigen korting op het collegegeld. Maar wie nóg meer schuld heeft, betaalt dus mee aan de korting voor beter bedeelde studenten. De LSVb vindt dit onbegrijpelijk, ‘omdat studenten die veel lenen vaak juist degenen zijn met minder rijke ouders’, staat in een persbericht.

Kansenongelijkheid

De nieuwe regering doet dus niets aan de kansenongelijkheid in het hoger onderwijs, vindt vicevoorzitter Pieter ten Broeke. Sterker nog: ‘Met deze maatregel doet ze het tegenovergestelde.’ De bond is de petitie vorige week gestart. Er zijn 700.000 studenten in het hoger onderwijs. De halvering van het collegegeld zou zo’n 700 miljoen euro per jaar kosten.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.