Student

Groningers winnen Veluweloop

De 36-ste Veluweloop is zaterdag gewonnen door de studenten van de Groningse atletiekvereniging Vitalis. Tweede werd S.N.O.T., voor het Tartlétos Dreamteam.
Roelof Kleis

© Roelof Kleis. De voorste lopers raffelen de laatste etappe over de campus afHet ‘dreamteam’ won de vorige editie van de Veluweloop, nu twee jaar geleden. Vitalis moest toen met de derde plek genoegen nemen. De Veluweloop werd vorig jaar geannuleerd bij gebrek aan deelname. Met deelnemende 67 teams, waaronder 11 studentenploegen, kon de race dit jaar wel doorgaan. Volgens koersdirecteur Rik Hoevers is het aantal studententeams overigens geflatteerd. ‘Er zijn veel ploegen die deels uit studenten bestaan en daarom niet als studententeam meedoen.’

Voltreffer

Het is voor het eerst dat de Veluweloop zo laat in het seizoen wordt gehouden. Met de verschuiving van ongeveer een maand hoopte de organisatie meer deelnemers te trekken. In september worden veel evenementen gehouden. De deelname van 67 teams lijkt die inschatting te bevestigen. Wat weer betreft was het zeker een voltreffer. De zon scheen de hele dag volop en de Veluwe lag er in zijn beste herfstkleuren oogverblindend bij.

Het werd de laatste jaren steeds lastiger om de Generaal Foulkesweg af te sluiten

Rik Hoevers, koersdirecteur Veluweloop

Nieuw was dit keer ook de aankomst in Wageningen. Zowel de voorlaatste etappe (Oostereng-‘Unitas’) en de laatste etappen naar de atletiekbaan op sportcentrum De Bongerd waren vervangen. Van Oostereng werd nu via het bos bij Oranje Nassauoord en de zoomweg naar de campus gelopen. De laatste etappe vond op de campus plaats met de traditionele finish op de atletiekbaan. Die veranderingen hebben te maken met veiligheid.

Agressie

‘Het werd de laatste jaren steeds lastiger om de Generaal Foulkesweg af te sluiten’, licht Hoevers toe. ‘Onze verkeersregelaar kregen in toenemende mate te maken met agressie van aanwonenden en andere verkeersdeelnemers. Mensen in de winkelstraat reageerden soms agressief op de voorbijstormende hardlopers.’ De nieuwe route voorkomt bovendien ook de drukke oversteek van de provincialeweg bij Oranje Nassauoord in de voorlaatste etappe.

De aanpassingen zorgen er volgens Hoevers voor dat de Veluweloop nog meer naar de campus wordt gehaald. Dat sluit aan bij het streven om de organisatie van het evenement terug te geven aan de studenten. Hoevers heeft er goede hoop op dat dat gaat lukken. Daarmee hoopt de huidige organisatie er weer een studentenevenement van te maken, zoals de Veluweloop van oudsher altijd is geweest.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.