Student
Onderzoek

Met apps de wereld voeden

Honderd jongeren uit 49 landen denken vanuit Brussel na over het wereldvoedselvraagstuk. Ook drie WUR-studenten waren bij deze conferentie aanwezig. Ze bedachten onder meer een slimme app die je ecologische voetafdruk berekent.
Stijn van Gils

Van links naar rechts: Florine Kremer, Patrick van der Hart, Louise Fresco en Niels Veneman. ©Bayer

Veel tijd hebben ze niet over. ‘We kunnen heel even, om half zeven’, appt Florine Kremer op donderdagmiddag. De studente volgt een vrije master en is deze week aanwezig bij de Youth Ag-Summit. Elke ochtend zijn er lezingen en ‘s middags werken verschillende projectgroepen aan hun oplossing om de wereld in de toekomst te voeden.

Hoe ben je hier terecht gekomen?

‘Een studiegenoot vroeg of ik ook mee wilde doen. Het voedselvraagstuk komt in Wageningen heel vaak aan bod. En daar ben ik wel door geraakt. Ik ben vooral geïnteresseerd in hoe je ervoor kunt zorgen dat consumenten een duurzame keuze maken. Daar zijn van allerlei mogelijkheden voor, van vleestaks tot voorlichting. Het essay dat ik erover schreef werd uitgekozen. Van de dertig Nederlandse inschrijvingen werden er zes uitgekozen.’

Bevalt de conferentie tot nu toe?

‘Het is heel mooi om zoveel mensen met passie te zien. Iedereen zet zich hier echt in. De sprekers zijn ook erg goed en ik zie allerlei mensen uit allerlei landen. Ik heb veel nieuws gehoord over Crispr-cas en precisielandbouw. Ik voel me soms wel een beetje een buitenbeentje, want als consumentenwetenschapper weet ik hier niet zo veel vanaf. Ik was vòòr deze conferentie nog nooit op een boerderij geweest.’

De conferentie is georganiseerd door multinational Bayer. Was dat merkbaar?

‘Dat was zeker te zien, er waren ook veel sprekers van Bayer zelf. Of dat verhaal gekleurd was, kan ik heel moeilijk zeggen. Hun lezingen gingen vooral over technische oplossingen waar ik zelf weinig kennis over heb. De lezing van WUR-bestuursvoorzitter Louise Fresco past wel bij mijn vakgebied. Die vond ik heel solide.’

Waar werkt jullie groepje aan?

‘Onze oplossing is een app die bankafschriften analyseert op milieu-impact. Aan de hand van je aankopen krijg je zo te zien hoe groot je ecologische voetafdruk is. We maken zichtbaar hoeveel planeten er nodig zouden zijn als iedereen net zo zou leven als jij. Op die manier laat je heel makkelijk zien wat de gevolgen van je keuzes zijn. Ik denk dat de technische oplossingen waar veel presentaties over gingen heel belangrijk zijn, maar een gedragsverandering is misschien nog wel belangrijker.’

De andere Wageningse studenten, Patrick van der Hart en Niels Veeneman, komen ook nog kort aan de telefoon. Patrick werkt aan een kennisbank voor klimaat-adaptieve landbouw. Hij vindt de conferentie superleuk. ‘Maar het gaat wel heel veel over een zo hoog mogelijke productie. Als bos- en natuurbeheerder ben ik toch sneller met duurzaamheid bezig.’ Ook Niels – inmiddels afgestudeerd – laat weten diep onder de indruk te zijn van de conferentie. Hij vertelt over Facebookgroepen waarop kennis gedeeld wordt en het belang van interactie.

De groep moet terug de zaal in. Vanavond krijgen ze te horen of hun ideeën in de prijzen vallen. Op vrijdag 3:43 uur komt er een mailtje binnen. De groep van Patrick is tweede geworden! Hun idee krijgt €5000 om verder te ontwikkelen. Vandaag reizen ze terug naar huis.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.