Organisatie
Medewerkers

Werkplek: Hora est

Nog een laatste blik in de spiegel. Een beetje bijstiften en dan het toneel op. Dat wil zeggen: voor de professoren uit plechtig de grote zaal van de Aula binnenlopen. Pedel zijn is optreden. Een rol spelen, zo je wilt.
Roelof Kleis

foto Margriet van Vianen

Voor Lily Kroon is het na drie jaar de gewoonste zaak van de wereld. Samen met nog twee pedellen leidt ze promoties en andere plechtigheden van de universiteit in goede banen. Ze behoort ongetwijfeld tot de meest gefotografeerde Wageningers. ‘Ja, nu je het zo zegt, is het best wel raar.’ En dat voor iemand die het liefst niet in de belangstelling staat. Maar dat geldt voor de burger Lily Kroon. Als pedel is het anders. ‘Opeens kijken de mensen dan heel anders naar je. Het heeft iets feestelijks, pedel zijn.’ Kroon heeft een verleden in de horeca. Ze runde een hotel in Amsterdam en organiseerde congressen. En nu is ze dus pedel en gastvrouw in de Aula. Parttime op afroepbasis, maar vanaf volgend jaar september in vaste dienst. Ze vindt het erg mooi werk. Gasten ontvangen, PhD-kandidaten de weg wijzen en natuurlijk het decorum. Als ceremoniemeester voor de troepen uit lopen. En later, nadat de promovendus precies 45 minuten door de promotiecommissie aan de tand is gevoeld, de verlossende woorden spreken: Hora est. Dat gaat nooit fout. ‘Gewoon digitale klokken en goed opletten. De tijden zitten in het hoofd gebeiteld.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.