Wetenschap
Visie

‘Overheid moet overgewicht actief bestrijden’

Het aantal jongeren tussen de vijf en negentien jaar met obesitas is de afgelopen veertig jaar wereldwijd vertienvoudigd. Dit concluderen onderzoekers van het Imperial College London en de WHO. Volgens Ellen van Kleef, universitair hoofddocent Consumentengedrag, moeten we er vooral voor zorgen dat er minder ongezonde voeding te koop is. De overheid moet hierin het…
Tessa Louwerens

© Shutterstock

De toename wordt met name gezien bij mensen met lage en middeninkomens, waarom daar?‘In het rapport constateren ze vooral een toename in landen als Oost Azië, Latijns Amerika en het Caribisch gebied. Dat heeft denk ik voor een belangrijk deel te maken met de beschikbaarheid van suiker en vetrijke producten. Die zijn toegankelijk, goedkoop en lekker, dus de verleiding is groot, vooral voor mensen die geen geld hebben voor duurdere gezondere producten. Wat je ziet is dat producten zoals frisdranken en fastfood daar oorspronkelijk niet beschikbaar waren, maar dat de industrie zich nu ook op deze landen richt en dat de vraag ook toeneemt. Terwijl we hier in Nederland bijvoorbeeld de druk juist toeneemt om deze producten terug te dringen. Maar in die landen zitten ze nog niet in het stadium dat ze zich zorgen maken over de gezondheidseffecten.’

Wat is hiervan het gevolg? ‘Overgewicht brengt uiteraard gezondheidsrisico’s met zich mee. Daarnaast is het moeilijk om het gewicht er weer vanaf te krijgen als kinderen eenmaal volwassen zijn, het hele lichaam protesteert en er is een grote groep die moeite heeft om het gewichtsverlies te behouden. Verder kunnen kinderen en jongeren met overgewicht eerder worden gestigmatiseerd en gepest.’

Hoe moeten we dit tegengaan? ‘We moeten mensen tegen zichzelf beschermen. Alleen voorlichting is niet voldoende, dat hebben we de afgelopen jaren al geprobeerd. Tot nu toe is het nog geen enkel land gelukt om de obesitasepidemie een halt toe te roepen. Het is een complex probleem met veel verschillende belangen en we moeten op alle vlakken ingrijpen. De verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij het individu. We moeten mensen helpen de juiste keuzes te maken, door ook de omgeving gezonder te maken. Denk aan projecten waar in schoolkantines een gezonder assortiment wordt aangeboden. Daarnaast spelen de ouders natuurlijk een belangrijke rol omdat die ervoor zorgen dat gezondere levensstijl ook thuis doordringt. Het belangrijkst is denk ik om het aanbod te reduceren. Want ongezonde producten verkopen zichzelf wel. De overheid moet hierin het voortouw nemen, maar ook de industrie speelt hierin een belangrijke rol. Schoolcateraars zijn bijvoorbeeld steeds vaker bereid om gezondere producten aan te bieden. De overheid zou kunnen ingrijpen door een eenduidig en consistent toegepast voedselkeuzelogo verplicht te stellen.’

Lees ook eens:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.