Student
Studentenleven

JIJ op de campus – Deze plek ademt wetenschap

Carolina Pandeirada (23) geniet nog even van de najaarszon terwijl ze haar moed bijeenraapt. Vandaag gaat ze kennismaken met de begeleider van haar promotieonderzoek. De Portugese heeft net haar masteropleiding levensmiddelenchemie afgerond en is verhuisd naar Wageningen om onderzoek te doen naar haar grote fascinatie: koolhydraten.

Foto Veerle de Goederen

‘Echt waar, koolhydraten zijn machtig interessant’, zegt ze met een glunderend gezicht. Tijdens haar masterthesis in Portugal werkte ze met veel verschillende voedselcomponenten: vetten, eiwitten en koolhydraten. ‘Vetten vind ik een beetje suf, die lijken zo op elkaar. En eiwitten vallen bij het minste of geringste al uit elkaar, zoals bij een kleine verandering in de zuurgraad. Koolhydraten vind ik precies goed. Het is al bekend dat koolhydraten complexe moleculaire veranderingen kunnen doormaken tijdens voedselbewerking. Ik wil weten hoe dit de voedingswaarde beïnvloedt.’

Hoewel Carolina gisteren pas uit het vliegtuig is gestapt, voelt ze zich al thuis op de campus. ‘Het is hier zo groen, zo schoon, net als in een sprookje. Als je hier rondloopt dan zie je: deze plek ademt wetenschap.’ Ze voelt zich aangetrokken door de continue vernieuwing die hoort bij het wetenschappelijk onderzoek. ‘Ik ben jeugdig van geest. Ik vind het heel leuk om met moleculen te experimenteren, om nieuwe stoffen te maken. Het laboratorium is mijn speeltuin.’

Het laboratorium is mijn speeltuin

Carolina schuift met een verlegen glimlach haar linkermouw opzij en onthult haar kersverse tattoo: een wereldbol in rood en blauw, een klavertjevier en een vogel die wegvliegt langs de horizon. Naast het pad van de vogel staan haar initialen gegraveerd. ‘Deze tattoo staat symbool voor wie ik ben. Ik heb een lastig jaar achter de rug – mijn oma is overleden, mijn zus is langdurig ziek. Maar hoe belangrijk mijn familie ook is, het leven gaat door en ik wil het beleven. De tattoo herinnert mij eraan om mijn dromen na te jagen. Ik ben zo vrij als een vogel.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.