Student

Apen kijken voor studiepunten (video)

Zeven bonobo's observeren, en per seconde opschrijven wat voor gedrag ze vertonen. Studente Biologie Manon Römkens deed het twee winters lang elke zaterdag en zondag. Ze leerde hoe moeilijk het was objectief te blijven.
Linda van der Nat,Vincent Koperdraat

Römkens deed een vrijwillige stage bij dierenpark Apenheul in Apeldoorn. Ze observeerde daar de kolonie bonobo’s: vertonen ze stereotiep gedrag en zo ja, hoe lang? Manon neemt ons mee naar de plek waar ze hele dagen op een stoeltje zat. ‘Dat is Jill, en dat moet dan haar dochter Monyami zijn. En dat zijn Makasi en Ayebi, die daar aan het spelen zijn.’

Manon heeft een passie voor de bedreigde mensapen. ‘Ze blijven je verbazen met hun gedrag.’ Het was daarom af en toe behoorlijk moeilijk om objectief te blijven. ‘Je wil hun gedrag interpreteren op basis van gevoelens maar daar moet je echt weg van blijven. Want je weet het gewoon niet. Ik realiseer mij nu hoe lastig het is om harde conclusies te trekken over dierenwelzijn.’

Lees het hele verhaal van Manon Römkens

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.