Wetenschap

Exoten in de Noordzee (fotoserie)

Nederland telt bijna 1300 soorten planten en dieren in de Noordzee, waarvan circa zes procent exoot. En er komen er steeds meer bij. Dit concluderen onderzoekers van Wageningen Marine Research, GiMaRIS en Naturalis Biodiversity Center.
Tessa Louwerens

© Oscar Bos, Wageningen Marine Research.

Er is veel discussie over de exacte definitie van exoten. Op de website van het Nederlands Soortenregister staan exoten omschreven als: soorten die niet op eigen kracht Nederland bereiken, maar door de mens worden binnengebracht.

Hieronder een paar foto’s van exoten die zich in de Noordzee vestigden:

Exoten in de Noordzee

Weer een nieuw visje

En er worden nog steeds nieuwe soorten in de Noordzee ontdekt. Afgelopen maand dook er een nieuw visje op in een garnalennet. Onderzoeker Bram Couperus van Wageningen Marine Research verrichtte behoorlijk wat speurwerk om de naam van het visje te achterhalen. In het komende nummer van Resource lees je een interview met deze ‘visdetective.’

Lees ook eens:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.