Wetenschap

WUR zet robotica in de etalage

Robots zijn niet meer weg te denken in de land- en tuinbouw. En de toekomst belooft nog veel meer, blijkt uit de eerste Agro Food Robotics manifestatie op de campus.
Roelof Kleis

© Guy Ackermans

Agro Food Robotics is de naam van de paraplu waaronder alle Wageningse robotica-onderzoekers sinds kort samenwerken. En dat zijn er best een aantal. WUR-breed gaat het volgens hoogleraar Agrarische Bedrijfstechnologie Eldert van Henten om 60 mensen die bezig zijn met vision-technieken. En dus robotica, want bij deze machines draait het allemaal om kijken, zien en handelen op basis van wat is waargenomen.

Plukken

Agro Food Robotics is ook de naam van de eerste naar buiten gerichte tastbare activiteit van die samenwerking. Honderd mannen –en een enkele vrouw- hebben zich ingeschreven voor dit evenement. In kleine groepjes trekken ze deze vrijdagmorgen langs acht voorbeeldprojecten van het gebruik van robots in de land- en tuinbouw. Langs robotarmen bijvoorbeeld die fruit plukken, geplukt fruit kunnen inspecteren en verwerken.

agrofoodrobotics2.jpg

Langs de trimbot-in-ontwikkeling die volledig zelfstandig je tuin snoeit en je buxus trimt in welke vorm je maar wilt. Langs de bladfluorescentierobot die nauwkeurig bepaalt hoe het met de fotosynthese van de plant staat. ‘Je kijkt hiermee in feite in de fysiologie van de plant’, legt Theo van der Lee met enige trots uit. Het apparaat is helemaal op de campus ontwikkeld. ‘Hiermee kun je in feite de plant verstaan’, omschrijft hij het nut. De kweker, als goede verstaander, doet er zijn voordeel mee.Etalage In feite is het evenement de etalage van wat WUR-robotica te bieden heeft. ‘We willen laten zien wat we kunnen’, omschrijft organisator Rick van Zedde het initiatief. Onder de bezoekers bevinden zich onder andere investeerders, machinebouwers, telers, sensorbouwers en subsidieverstrekkers. Oftewel, mogelijke klanten en partners. Alle getoonde ontwikkelingen zijn coproducties van WUR met het bedrijfsleven.

Twee bezoekers springen er in dit gezelschap uit: Gert Jan van Laar en Christiaan Budding. Beide basisscholieren van de Willem Teellinckschool uit Achterberg wonnen afgelopen jaar de mede door Agro Food Robotics georganiseerde Lego Mindstorms Challenge, een wedstrijdje robots bouwen met lego. De twee ontwierpen een robot die mest kan verwijderen uit geitenstallen. In juni is er weer zo’n wedstrijdje.

Ook de robotics-demo is bedoeld als blijvertje, laat Van Zedde weten. De eerste keer leverde honderd aanmeldingen op. Maar de belangstelling was groter, schat hij in. ‘Wij hebben de limiet op honderd gelegd om het beheersbaar de houden.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.