Organisatie
Achtergrond

Wageningse apps

Apps zijn de nieuwe heilige graal, ook in Wageningen. Er zijn onderwijsapps, oogstapps, varkensapps, natuurapps, voedingsapps, groeiapps en visapps. Resource baande zich een weg door het oerwoud aan WUR-apps en selecteerde er tien die toegankelijk zijn voor een algemeen publiek. De makers vertellen wat er goed en minder goed is aan hun creatie.
Didi de Vries,Tessa Louwerens

Foto Pascal Tieman

GrowApp

Aangeboden door Nature Today Aantal downloads: 1.000-5.000 Laatste update: mei 2017

Deze app maakt de groei van planten inzichtelijk. Met je smartphone kun je op verschillende momenten foto’s maken van bomen, planten en landschappen. De GrowApp bundelt alle foto’s en maakt timelapsevideos die veranderingen zichtbaar maken. Leuk om te doen en je helpt er wetenschappers mee die onderzoek doen naar het effect van klimaatsverandering op natuur en landschap.

Bioloog Arnold van Vliet: ‘Inmiddels zijn er al meer dan 15.000 foto’s geüpload met de GrowApp. We hadden al wel momentopnames en satellietbeelden, maar via de app krijgen we nieuwe inzichten, bijvoorbeeld over de start en duur van de groeiseizoenen. Op deze manier kan je als onderzoeker veel meer data verzamelen. Daarnaast is het leuk voor gebruikers om de omgeving te zien veranderen en mee te kunnen doen aan wetenschappelijk onderzoek. Wel moet je als maker je publiek blijven informeren en motiveren. Het kan nog zo’n fantastische app zijn, als niemand weet dat die bestaat, heb je er niks aan.’

Hapsnapp

Aangeboden door WUR Aantal downloads: 1.000-5.000 Laatste update: september 2015

Hapsnapp deelt voedingsweetjes met je, gebaseerd op de wetenschappelijke kennis van WUR. Je geeft als gebruiker aan wat je eet en de app antwoordt met wetenswaardigheden over dit voedsel.

Communicatieadviseur Susanne Laven: ‘We hebben Hapsnapp ontwikkeld omdat we in het kader van Wageningen Dialogues graag ook online meer interactie wilden met de samenleving. De app biedt mogelijkheden om wetenschappelijke feitjes te delen, maar je kunt niet echt met gebruikers in gesprek gaan. Uit enquêtes blijkt wel dat mensen de informatie gebruiken in hun gesprekken met anderen. We mikten op een jonge doelgroep, maar het blijken vooral oudere mensen te zijn die de app gebruiken. De app liep in het begin vrij goed en wordt nu ook nog wel gedownload, maar we gaan hem niet verder updaten. Waarschijnlijk wordt hij volgend jaar verwijderd. We hebben er veel van geleerd. Bij communicatie is het belangrijk te bedenken wat je doel is en via welk kanaal je dit het best kan bereiken. Soms is het een app, maar er zijn ook andere mogelijkheden, zoals een goede mobiele versie van je website en een online dialoog.’

How fresh is your fish?

Aangeboden door Relectus Aantal downloads: 1000-5000 Laatste update: 16 augustus 2013

Deze app helpt je te bepalen hoe vers je vis is. De app stelt vragen als: ‘glimt de huid’, ‘hoe zien de ogen eruit’ en ‘hoe stevig is de vis?’ Ook toont die foto’s waarmee je de vis voor je neus kunt vergelijken. De houdbaarheid wordt vervolgens bepaald volgens de internationaal erkende Quality Index Method (QIM). De app schat ook in hoe lang de vis nog houdbaar is.

Rian Schelvis-Smit van Wageningen Marine Research: ‘De app maakte onderdeel uit van een onderzoek naar nieuwe methoden voor de industrie om op een betrouwbare manier overal in Europa de versheid van vis te bepalen. In eerste instantie hadden we de methode alleen op papier, maar zo kwam die niet bij de industrie terecht. Consumenten kunnen de app ook gebruiken, maar hij is wel vrij uitgebreid, dus ik kan me voorstellen dat je die stappen niet allemaal gaat doorlopen als je op de markt staat.’

Natuur in Nederland

Aangeboden door Shoudio Aantal downloads: 10.000-50.000 Laatste update: januari 2015

Met deze app kun je wandelingen, fiets- of vaarroutes downloaden. Met behulp van GPS leidt de app je langs mooie plekken. Daar wordt een korte toelichting gegeven, soms aangevuld met vogelgeluiden of plaatjes van belangrijke dier- en plantensoorten die hier te vinden zijn.

Frank Berendse, hoogleraar Natuurbeheer en Plantenecologie: ‘De app is ontwikkeld aan de hand van mijn boek Natuur in Nederland. Het mooie is dat mensen met de app ook echt naar buiten gaan en ervaren wat in het boek wordt beschreven. Alle routes die erin staan, heb ik ook zelf afgelegd en op verschillende punten tijdens de route vertellen ik of mijn echtgenote wat er op die plek te zien is. Ik wil graag meer routes toevoegen, maar het is ook belangrijk om de routes up-tot-date te houden, want het landschap verandert. Daarvoor moet ik ze minstens één keer per jaar opnieuw afleggen. Dat is lastig om bij te benen, dus we zijn nu bezig een netwerk van vrijwilligers op te zetten die hierbij kunnen helpen.’

FoodProfiler

Aangeboden door WUR Aantal downloads: 5.000-10.000 Laatste update: december 2016

Benieuwd wat voor type eter jij bent? Met Foodprofiler krijg je inzicht in je voedingspatroon, zonder dat je daarvoor een uitgebreid eetdagboek bij hoeft te houden. Een keer per dag krijg je een reminder met het verzoek om in te vullen wat je de afgelopen paar uur hebt gegeten. De app antwoordt met wetenschappelijke feitjes over voeding.

Marleen Onwezen, onderzoeker Consumentgedrag bij Wageningen Economic Research: ‘We zijn met de app gestart omdat we wilden kijken hoe we met behulp van nieuwe technieken meer inzicht kunnen krijgen in consumptiepatronen. Het voordeel van een smartphone is dat je mensen op verschillende, willekeurige momenten kunt benaderen in plaats van achteraf te vragen wat ze bijvoorbeeld vorige week gegeten hebben. Dit levert betrouwbaardere data op. We gebruiken de app voor studies met representatieve steekproefgroepen, maar mensen kunnen die ook op vrijwillige basis gebruiken. Voor de consument is het leuk om meer inzicht te krijgen in het voedingspatroon, maar de app geeft ook voor overheden, bedrijven en onderzoekers nieuwe inzichten in bijvoorbeeld eetmomenten en combinaties van voedingsmiddelen.’

Weerbeleving

Aangeboden door SWLA Aantal downloads: 5.000-10.000 Laatste update: mei 2016

De zon schijnt en de lucht is strakblauw. Je trekt een korte broek en shirt aan, maar hebt na drie stappen buiten de deur al spijt: de gure wind bezorgt je kippenvel. Met de weerbelevingapp voorkom je zulke vervelende verrassingen. In plaats van actuele weersvoorspellingen geeft de app aan hoe het weer aanvoelt.

Bert Heusinkveld van de leerstoelgroep Meteorologie en Luchtkwaliteit: ‘We hebben de app ontwikkeld omdat uit onderzoek bleek dat mensen niet genoeg hebben aan een traditionele weersvoorspelling om te weten hoe warm of koud het werkelijk is. Toekomstige ontwikkelingen van de weerbelevingsapp zijn een ingebouwde feedbackoptie, waarbij gebruikers direct kunnen aangeven of ze meer of minder warmte voelen dan de app aangeeft. Daarmee kan de app met actuele data de weergave van de weerbeleving optimaliseren.’

Ambrosia Alert

Aangeboden door WUR Aantal downloads: 1.000-5.000 Laatste update: augustus 2014

Met deze app zie je hoe ver je bent verwijderd van een pollenverspreidende ambrosia. Handig voor mensen met hooikoorts. Wanneer je deze plant tegenkomt, kan je dit melden via de app en die speelt het door aan De Natuurkalender. De database die De Natuurkalender beheert, wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek naar invloed van klimaatverandering op natuur. De kaart in de app geeft alle ambrosiameldingen weer vanaf 2006.

Bioloog Arnold van Vliet: ‘Deze app wordt niet meer up-to-date gehouden. Het onderwerp is misschien toch wat te moeilijk en de ambrosia groeit ook op weinig plekken. Het is maar een kleine groep mensen die de app gebruikt en het kost te veel tijd en investering om die continu te betrekken en te informeren.’

Natura 2000

Aangeboden door het ministerie van Economische Zaken Aantal downloads: onbekend Laatste update: onbekend

Natura 2000 is een door de EU beschermd netwerk van natuurgebieden waar belangrijke planten groeien en dieren wonen. Wageningen Environmental Research ontwikkelde de Natura 2000-app in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Daarin zie je hoe groot een gebied is en waar de grenzen liggen en kan je videofilmpjes bekijken over de verschillende gebieden. Gebruikers kunnen zelf ook filmpjes en foto’s toevoegen en delen op social media. Natura 2000 is een aparte laag in de app Layar en werkt met augmented reality, wat betekent dat er een extra laag aan beelden is toegevoegd om een virtuele wereld te creëren.

Stephan Hennekens, onderzoeker Vegetatie, Bos- en Landschapsecologie bij Wageningen Environmental Research: ‘De app Layar is nog te downloaden, maar de Natura 2000-laag werkt momenteel niet. Zodra EZ er weer geld in wil steken, kan ik de app updaten. Omdat de app met augmented reality werkt, kan je in verschillende richtingen in een virtuele wereld zien tot waar het Natura 2000-gebied loopt.’

Statistical Support

Aangeboden door WUR Aantal downloads: 100-500 Laatste update: februari 2014

Even de weg kwijt met statistiek? Gebruik deze app om erachter te komen welke statistische test je moet gebruiken. Door een vragenmenu te doorlopen, weet je precies welke test je moet toepassen op je data. Ook is er een uitgebreid woordenboek met statistische termen.

Fred de Boer van de leerstoelgroep Resource Ecology: ‘Statistical Support werd ontwikkeld voor het vak Ecological Methods 1. Het is een extraatje, een geheugensteuntje. Niet alle studenten die het vak volgen, gebruiken de app daadwerkelijk. Het is dan ook niet een overdonderend succes waarmee de wereld aan onze voeten ligt. Statistiek is saai, maar met extraatjes zoals deze app proberen we het toch iets aantrekkelijker te maken.’

W’App of Welcome App

Aangeboden door WUR Aantal downloads: 100-500 Laatste update: juli 2017

De W’App of Welcome App is speciaal ontworpen om internationale studenten de eerste weken wegwijs te maken in Wageningen. De app bevat informatie over de stad, de Nederlandse cultuur, het openbaar vervoer, medische zorg en nog veel meer.

Debby Los van International Students Advice: ‘We krijgen per mail vaak dezelfde soort vragen van internationale studenten. Daarom bedachten we dat het handig zou zijn om de antwoorden te bundelen. Zo hebben de aankomende studenten deze informatie al voordat ze met hun studie beginnen. We zullen de informatie ook een paar keer per jaar updaten en misschien willen we er in de toekomst nog een communityfunctie aan toevoegen, zodat mensen alvast contacten kunnen leggen.’

*Het aantal downloads is gebaseerd op tellingen van de Google Play Store.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.