Wetenschap

Tijgermug moet op alle manieren worden aangepakt (video)

Het is een gemiste kans dat de overheid niet verplicht is geïmporteerde autobanden strenger te controleren op meeliftende tijgermuggen. Dat is de reactie van Arnold van Vliet, bioloog bij Wageningen University & Research op een rechterlijke uitspraak. Een rechter oordeelde gisteren dat strengere controle alleen mag als het gebruik van de banden aanwijsbaar gevaar oplevert…
Vincent Koperdraat

© Shutterstock

Volgens de rechter is dat nu niet het geval. De zaak was aangespannen door het platform Stop Invasieve Exoten om extra maatregelen af te dwingen tegen bedrijven die autobanden invoeren. WUR-bioloog Arnold van Vliet is het eens met het platform dat alle mogelijke manieren gebruikt moeten worden om de tijgermug te weren.

‘Het is echt een venijnig beestje. De kans dat je via de tijgermug gevaarlijke ziektes krijgt, zoals het zika-virus of knokkelkoorts, is erg klein’, vertelt Van Vliet. ‘Maar het is gewoon ook een mug die overlast veroorzaakt. In Nederland zijn we vooral gewend aan muggen die je bloed drinken als je slaapt. De tijgermug is ook overdag actief. We moeten alles doen om te voorkomen dat de tijgermug zich in ons land vestigt.’

In Nederland zijn we vooral gewend aan muggen die je bloed drinken als je slaapt. De tijgermug is ook overdag actief.

Dat het platform Stop Invasieve Exoten extra maatregelen wil voor bandenimporteurs is niet vreemd. Tijgermuggen verstoppen zich in banden en liften dan mee naar Nederland en andere Europese landen. Ze leggen hun eitjes in de banden waar vocht in blijft staan. Bandenimporteurs nemen al maatregelen om exotische muggen tegen te gaan, maar die kunnen nog scherper volgens Van Vliet.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.