Wetenschap

Minder gepest op groen schoolplein

Scholieren vinden dat er minder gepest wordt als het schoolplein groener is en meer uitnodigt tot bewegen. Dat blijkt uit Wagenings onderzoek van Sjerp de Vries en Martin Goossen van Wageningen Environmental Research.
Vincent Koperdraat

Deze basisschool in Vleuten heeft zijn plein heringericht volgens de richtlijnen van het overheidsprogramma Gezonde School. Foto Susanne van Rijn

Voor hun onderzoek onderzochten Goossen en De Vries vier basisscholen in Geleen,Haarlem, Sneek en Vleuten. Dat zijn vier van de in totaal zeventig scholen in Nederland,waar de speelpleinen zijn opgeknapt. Dit gebeurde met geld van het ministerie van Volksgezondheid in het kader van de Gezonde School. Van tegelrijke, saaie plekken werden groene pleinen met veel speeltoestellen gemaakt.

Goossen en De Vries bevroegen de kinderen zowel voor (2014) als na de herinrichting. De Vries: ‘Daarnaast heeft een deel van de kinderen een week lang een beweegmeter en een GPS gedragen. Daaruit blijkt dat de kinderen op twee van de meest ingrijpend vernieuwde pleinen iets meer zijn gaan bewegen.’ Dat is op zich al winst. Maar belangrijker is volgens De Vries dat het sociale klimaat op zo’n schoolplein verbetert.

Pesten

In de antwoorden geven de kinderen volgens De Vries aan dat ze minder ruzies en pestgedrag zien op het vernieuwde plein. ‘Voor ieder kind zit er op het nieuwe plein waarschijnlijk wat bij, door een gevarieerd aanbod van beweeg- en rustplekken. Deze variatie verklaart volgens ons waarom er minder gepest wordt. En het mooie is: we hebben aanwijzingen dat de sfeer en de werkhouding in de klas ook verbetert door de vernieuwde pleinen.’

We hebben aanwijzingen dat de sfeer en de werkhouding in de klas ook verbetert

Sjerp de Vries

De conclusies van De Vries en Goossen staan niet op zich; er is eerder soortgelijk onderzoek gedaan. De huidige uitkomsten zijn in lijn met die eerdere resultaten. En dat is goed nieuws volgens De Vries: ‘Daardoor kun je met meer zekerheid stellen dat het herinrichten van het plein tot gezond schoolplein een belangrijk middel kan zijn in de strijd tegen het pesten.’

Blijvend?

Maar is dat effect op het terugdringen van pestgedrag blijvend?. ‘Een goede vraag, maar eentje die we op grond van de huidige studie niet kunnen beantwoorden’, zegt De Vries. ‘Daar is vervolgonderzoek voor nodig. En dat geld is er nu niet. Hij hoopt dat er alsnog financiering wordt gevonden, want ‘elke manier die pesten op scholen terugdringt, verdient het om te worden gesteund’.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.