Student
Studentenleven

Liefde op afstand (video)

Wageningse studenten zijn reislustig. Het is eerder regel dan uitzondering dat ze hun stage en thesisonderzoek in het buitenland doen. Spannend en verrijkend, maar wat als er een liefje in Wageningen achterblijft? Zeven tips om een langeafstandsrelatie goed te houden.

illustratie Eva van Schijndel

Tip 1: Zorg voor een goede basis

Om elkaar met een gerust hart te kunnen uitzwaaien, moet je weten wat je aan elkaar hebt. Sommige ervaringsdeskundigen hadden pas relatief kort een relatie toen de ander wegging, wat soms tot zorgen leidde, zoals bij Merel en Rik. Zij waren zeven maanden samen toen Rik ruim drie maanden weg ging. ‘Ik had nog nooit een langeafstandsrelatie gehad en natuurlijk wilde ik ervoor gaan, maar ik wist oprecht niet wat ik ervan zou gaan vinden.’ Merel adviseert om het uitgebreid te bespreken als er plannen zijn om voor langere tijd weg te gaan. ‘Het is denk ik goed om er eerlijk over te praten als je twijfelt. Als je een langere relatie hebt, is dat vaak minder een punt, want dan heb je al een betere basis.’ Rik adviseert om van het goede uit te gaan en te vertrouwen dat het goedkomt. ‘Je moet uitgaan van de kwaliteit van je relatie, en niet van het negatieve en je afvragen of ze nog aan je denkt. Als je dat niet kan, heb je niet een heel goeie relatie.’

Tip 2: Houd contact (maar overdrijf niet)

Contact onderhouden is de sleutel. Onnika: ‘Het is belangrijk om iemand mee te laten beleven wat je meemaakt, anders denk ik dat je uit elkaar kan groeien. De andere persoon maakt misschien veel mee of is op een bepaalde manier gaan denken. Zonder veel contact snapt de ander dat niet of kan de ander dat niet plaatsen.’ Het delen van de kleine dingen via sms of Whatsapp is daarin essentieel. ‘Een relatie bestaat voor een groot deel uit herinneringen, daarom denk ik dat het belangrijk is om de kleine dingen te vertellen’, aldus Onnika.

Foto’s delen werd ook vaak gedaan, vooral door degene die wegging. Zo kon de thuisblijver een beeld vormen van het leven van de ander. Bram: ‘Meestal liet ik Kelly op maandag foto’s zien van het weekend, zodat ze kon zien waar ik mee bezig was. Maar ik vond het ook fijn te weten wat Kelly in Nederland deed.’

Je kunt echter ook overdrijven met contact houden, waarschuwt Hidde. ‘Als je je eigen ding aan het doen bent en je probeert dat ondertussen te vertellen, bouw je minder iets op op de plek waar je bent. Je zit dan steeds te wachten op een berichtje terug of wordt onderbroken door een berichtje, waardoor je telkens aan haar denkt.’ De voordelen van beperkt appen ontdekte Hidde noodgedwongen door ontbrekende wifi. ‘Met wifi ben je ’s avonds een tijd heen en weer aan het appen, zonder elkaar écht te spreken of zonder te zeggen wat je wilt, maar je mist de ander wel extra.’ Daarnaast bleek appen ook gevoelig te zijn voor misinterpretaties, vond Rik. ‘Via WhatsApp interpreteer je de boodschap anders. Daarom is het heel belangrijk om een ruzietje of een heikel puntje meteen uit te praten, want een misverstand ontstaat heel makkelijk als je ver van elkaar af zit.’

Tip 3: Skype is your friend (ook als je zwijgt)

Skypen bleek het beste medium voor communicatie, mits het internet het voldoende deed. ‘Ik vind Skypen fijn, omdat je dan elkaars mimiek kan zien en wat beter kan praten dan door de telefoon. Nadat we hadden geskypet voelde het alsof we weer wat dichter bij elkaar waren’, vertelt Hidde. ‘Je kan beter wat minder, maar kwalitatief goede contactmomenten hebben dan veel half contact via de app.’ Onnika had Skype soms ook aan staan zonder te praten. ‘Dan ging ik leren en Jorick ging iets anders doen, maar konden we wel af en toe naar elkaar kijken.’ Toch is Skype een doekje voor het bloeden, zegt Merel. ‘Skypen en appen is mooi, maar blijft altijd virtueel. Soms zegt een knuffel veel meer dan een uur praten.’ En dat brengt ons naar tip 4.

Tip 4: Zoek elkaar op

‘Ik denk dat het toegevoegde waarde heeft als je de ander opzoekt’, zegt Bram. ‘Dan heb je het niet alleen uit verhalen gehoord, maar dan heb je ook gezien hoe het er daar aan toegaat.’ Daarnaast vond hij het plannen van een bezoek een goede afleiding van het gemis. ‘Op die manier kan je toch de positieve kant van heel het weg-zijn zien, dat je ergens naar kan uitkijken.’ Bram vond het heel leuk om te zien hoe Kelly heeft geleefd, waar ze heeft gewerkt en gewoond. ‘En andersom vond ik het ook leuk om haar te laten zien waar ik in Canada had gezeten, om haar tour guide te zijn’, vertelt Bram.

Tip 5: Blijf bezig (vooral als thuisblijver)

De partner die naar het buitenland gaat, heeft het meestal het makkelijkst, oordelen de ervaringsdeskundigen. Die komt in een heel nieuwe omgeving waarvan de geliefde nog geen deel uitmaakte. Door alle nieuwe indrukken is er nauwelijks tijd en ruimte om stil te staan bij het gemis en vrije tijd gaat op aan het verkennen van het land. Bram: ‘Ik deed in Canada allemaal leuke dingen in de weekenden, zoals klimmen en snowboarden, dus toen had ik ook niet echt tijd om erbij stil te staan. Alleen ’s avonds als ik in mijn eentje in bed lag, dacht ik vaak: nou, het was leuk geweest als zij er ook bij was.’

Thuisblijven is daarentegen moeilijker. Je leven ziet er nog hetzelfde uit, maar dan ineens zonder je viend(in). De beste afleiding is bezig zijn, zegt Merel. Zelf heeft ze een bestuursjaar gedaan toen Rik weg was. Haar advies: ‘Ga niet zitten wachten, want je moet ook je eigen leven leiden. En ook al is hij daar een belangrijk deel van, het is niet het geheel van je leven.’ Ook Onnika zocht afleiding. ‘Ik heb mijn avonden met allerlei activiteiten gevuld, om niet alleen ’s avonds thuis te zitten.’

Tip 6: Wees creatief

Altijd maar skypen, sms’en of appen kan na een paar maanden gaan vervelen en dan is er een dosis creativiteit nodig om te laten merken dat je aan elkaar denkt. Zo gaven Onnika en Jorick elkaar cadeautjes mee. ‘Jorick had liedjes voor mij uitgezocht, waarvan ik er elke dag één kon beluisteren. Ik heb ook een keer allemaal sterretjes gevouwen en op elk sterretje een tekstje geschreven. Gewoon lieve dingetjes, om te laten blijken dat ik aan hem dacht.’ Rik heeft op Merels verjaardag een grote bos bloemen bij haar laten bezorgen. Merel: ‘Dat was heel leuk, want ook al zat hij ver weg, ik had wel het idee dat hij aan me dacht.’ Merel adviseert ook om contact te houden met huisgenoten en vrienden van de ander, want die blijken nogal eens handig te zijn als je je liefje wilt verrassen. Zo heeft Merel samen met Riks huisgenoten de kamervloer gevuld met ballonen toen Rik uit Bangladesh terugkwam.

Tip 7: Gun elkaar de ervaring

‘Je wordt na een buitenlandervaring zelfstandiger en rijker en ik vind dat je de ander daarvoor de ruimte moet geven’, zegt Hidde. ‘Als je de ander daarin remt, ontneem je hem of haar een kans.’ Ook Merel vindt de gunfactor belangrijk, hoe lastig het ook is om alleen thuis te blijven. ‘Als je jezelf in de ander kan verplaatsen, kan je veel makkelijker met dit soort dingen omgaan. En als ik weg wil gaan, dan weet ik ook dat Rik weet hoe leuk het voor mij is.’

Reizen brengt persoonlijke groei en daar kan je relatie juist beter van worden, vindt Hidde. ‘Ik denk dat je een sterkere en stabielere relatie krijgt na een buitenlandervaring, want je wordt zelf ook sterker en stabieler.’ Onnika is het met Hidde eens. ‘De eerste keer dat Jorick wegging hadden we pas drie maanden een relatie, maar ik denk dat het onze relatie juist sterker maakte. We leerden elkaar meer kennen, zagen hoe de ander beslissingen neemt of met moeilijke situaties omgaat. Als je dat deelt, kan je daar samen in groeien en weet je ook waarom iemand iets moeilijk vindt.’

Een tijdelijke langeafstandsrelatie is ook een goede test voor de toekomst, zeker als je nog niet weet of je meteen werk in dezelfde stad of hetzelfde land kunt vinden. Merel: ‘Ik denk dat we door het uit elkaar zijn flexibeler zijn voor de toekomst, omdat we meer gewend zijn. We zijn minder bang om uit elkaar te zijn of om in een andere stad te wonen dan de ander. Wij kunnen dat wel aan.’

De ervaringsdeskundigen

De tips in dit artikel zijn gegeven door vier Wageningse stellen. Alle acht (oud-)studenten zijn meerdere keren zonder hun geliefde naar het buitenland geweest, alle vier de relaties hebben dat overleefd.

Wie

: Rik Heinen en Merel ScheltemaStudies: International Development Studies (afgestudeerd) en Urban Environmental ManagementRelatie: 3 jaar Buitenlandervaring: Rik 3,5 maand Bangladesh en 2 maanden Vietnam; Merel 3,5 maand Kenia voor haar masterscriptie en 1 maand Oeganda voor een consultancyproject

Wie

: Onnika van Oosterbosch en Jorick van de Water Studies: Dierwetenschappen (afgestudeerd) en Internationaal Land- en Waterbeheer (afgestudeerd)Relatie: bijna 7 jaar Buitenlandervaring: Onnika 3 maanden Malawi voor haar masterstage en 3 maanden Zuid-Afrika voor haar thesis; Jorick 3 maanden Vietnam voor zijn bachelorstage, 4 maanden India en Sri Lanka voor zijn masterstage, 1 maand Spanje voor een vak en 5 maanden Brazilië voor werk

Wie

: Kelly Nijhuis en Bram WennekesStudie: allebei Earth and Environment (afgestudeerd) Relatie: 2,5 jaar Buitenlandervaring: Kelly 2 keer 2 maanden Engeland voor haar masterscriptie; Bram 4 maanden Canada voor zijn masterstage

Wie

: Hidde Hofhuis en Michelle JanssenStudie: allebei Forest and Nature Conservation (Hidde afgestudeerd) en Michelle ook nog Environmental Sciences Relatie: bijna 3 jaarBuitenlandervaring: Hidde 4 maanden India voor zijn scriptie; Michelle 1 maand Curaçao voor vakken en 4 maanden Spanje voor haar masterstage

Handige hulpmiddelen

Wist je dat je, ook al zit er een hele oceaan tussen jou en je vriend(in), toch samen film kunt kijken en elkaar daarbij ook nog via een webcam kunt zien? Het kan met letsgaze.com. Maar er zijn nog veel meer handige hulpmiddelen om langeafstandsrelaties prettiger te maken. Zo kun je met behulp van diverse sites en apps op afstand samen zingen, tekenen, schrijven, lezen of webshoppen. Alle hulpmiddelen hiervoor vind je op ldrmagazine.com onder ‘tools’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.