Wetenschap

‘Landbouw op drijvende eilanden werkt’

Sla, tomaten, paksoi en aardappelen; het is allemaal te telen op drijvende eilanden gemaakt van piepschuim. Een experiment in Lelystad van Wageningen Plant Research en stichting Drijvende Eilanden heeft dat aangetoond nadat de eerste oogst van de eilanden is gehaald. Onderzoeker Marcel Vijn denkt wel dat er nog veel valt te leren. ‘Een deel van…
Vincent Koperdraat

© Sören Knittel

Groente kweken op drijvende eilanden is een uitkomst bijvoorbeeld voor gebieden die vaak onder water staan. Onderzoeker Marcel Vijn van Stad Land Relaties bij WUR is nauw betrokken bij het experiment met eilanden gemaakt van piepschuim. Hij is blij dat het onderzoek is geslaagd. ‘We hebben nu een proof of concept. Doordat het binnenhalen van de eerste oogst hebben we aangetoond dat landbouw op het water mogelijk is.

Piepschuim

Het concept van de drijvende eilanden werkt met piepschuim blokken die worden verpakt met plastic folie. Vervolgens worden ze met netten aan elkaar gebonden tot een vlot van twee bij drie meter. In cilindervormige gaten worden de groenten verbouwd. Dat concept werkt dus, maar er was een onverwacht probleem.

Watervogels

De onderzoekers hadden namelijk geen rekening gehouden met watervogels. Die hebben een deel van de oogst opgegeten. Toch valt de schade wel mee. Vijn: ‘Ze hebben wat paksoi en andere groenten opgegeten. Maar sla bijvoorbeeld hebben ze laten staan.’ De vogels hebben aangetoond dat toekomstige onderzoeken beschermingsmaatregelen moeten treffen. Je kunt dan denken aan een net of zoiets.’

Toekomst

Vijn hoopt dat het experiment met drijvende eilanden een vervolg krijgt. Al was het maar om een oplossing te bedenking voor gebieden die vaak overstromen, zoals Bangladesh. ‘Denk ook aan een stad als Singapore met weinig landbouwgrond, waar de prijs voor landbouwproducten hoog is’.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.