Wetenschap

Opmars China in wereldranglijst universiteiten

Chinese universiteiten doen het steeds beter in de top 200 van het Britse tijdschrift Times Higher Education. Sommige zijn de Nederlandse universiteiten al gepasseerd. Wageningen staat op plek 64.
Hoger Onderwijs Persbureau

© Times Higher Education

Zeven van de dertien Nederlandse universiteiten staan in de top-100 in de jaarlijkse World University Rankings van het Britse tijdschrift Times Higher Education. De Universiteit van Amsterdam scoort het hoogst op nummer 59, Wageningen University staat op plaats 64. Dat is één plaats hoger dan vorig jaar.

Voor het eerst voeren twee Britse universiteiten de ranglijst aan: Oxford staat op één, Cambridge op twee. Nog altijd domineren Amerikaanse en Britse universiteiten de hoogste regionen van de ranglijst. Maar de Aziatische universiteiten rukken op. Dit jaar horen twee Chinese universiteiten bij de beste dertig van de wereld en in totaal staan er zeven in de top tweehonderd: drie meer dan vorig jaar. Ook Hong Kong, dat aan China is overgedragen maar voorlopig zijn eigen wetten heeft, telt vijf universiteiten in de ranglijst.

Opmars

‘De opmars van China is opmerkelijk en laat zien hoe het landschap van het hoger onderwijs wereldwijd verandert’, stelt ranglijstmaker Phil Baty. ‘China’s topuniversiteiten maken nu werkelijk deel uit van de wereldwijde elite en passeren prestigieuze universiteiten in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Europa.’

De ranglijst van Times Higher Education kijkt naar de reputatie van universiteiten, maar ook naar het aantal docenten per student, de hoeveelheid internationale studenten en docenten, de samenwerking met het bedrijfsleven en de impact van wetenschappelijk onderzoek.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.