Organisatie
Achtergrond

Werkplek: 60 kilo afval per dag

Met een groene emmer in de ene hand en een knijpstok in de andere, loopt Theo Vos over het grasveld bij Forum. Hij raapt een plastic flesje op, die houdt hij apart. ‘Daar zit nog statiegeld op, zonde om zo weg te gooien. Ik zit erover te denken om het geld te doneren aan een…
Tessa Louwerens

foto Margriet van Vianen

Vos zorgt goed voor de ‘tuin’, zoals hij de campus liefkozend noemt. Binnen het zeskoppige groenonderhoudteam van het Facilitair Bedrijf is hij de enige ‘kantenier’, wat onder andere inhoudt dat hij het terrein vrijhoudt van zwerfvuil. Gemiddeld haalt hij zo’n 60 kilo per dag op, en niet alleen plastic. ‘Ik ben al heel wat rare dingen tegengekomen, van fietsen in de vijver tot wc-potten en zelfs een keer een surfplank.’

Vos begon dertig jaar geleden als technisch medewerker bij het Instituut voor Plantenziektekundig Onderzoek (IPO). Toen hij tien jaar geleden artrose ontwikkelde, kreeg hij een aangepast functie. ‘Bij sommige bedrijven zou ik denk ik ontslagen zijn, maar de universiteit biedt zoveel mogelijkheden. Ik zit inmiddels in de herfst van mijn leven, maar heb het goed naar mijn zin en het is heerlijk om buiten te zijn. Omdat ik iedere dag bij alle gebouwen kom, heb ik veel aanspraak. Ik heb inmiddels een flinke kennissenkring opgebouwd.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.