Student
Het echte werk
Studentenleven

Antilopen voor je tent

Wie? Julia Schäfer, masterstudent Forest and Nature Conservation in Wageningen en Christine Lijcklama á Nijeholt, masterstudent Ecology and Evolution in GroningenWat? MasterthesisWaar? Welgevonden Game Reserve in Zuid-Afrika
Carina Nieuwenweg

‘We kenden elkaar vooraf niet. Onafhankelijk van elkaar hebben we Frank van Langevelde van Resource Ecology in Wageningen gecontacteerd omdat we geïnteresseerd waren in zijn antistroperijproject. Hij wil data, afkomstig van herbivoren met een zender, gebruiken om stropers op te sporen in Afrika en op die manier een bijdrage leveren aan het behoud van de neushoorn en de olifant. We hebben hem een mail gestuurd en een paar maanden later crosten we hier met een 4×4 landrover door de Afrikaanse bush. Op zoek naar zebra’s, impala’s, gnoes en elanden.

GPS-coördinaten

Het idee is dat we aan de hand van gedrag van andere herbivoren, dus niet de neushoorn en olifant zelf, de aanwezigheid van stropers kunnen detecteren. Om dat te doen moeten we eerst gedrag aan de gegevens koppelen die van de zenders afkomen. Met de safariauto gaan we op zoek naar dieren met een zender. Dat zendertje geeft de GPS-coördinaten door en meet de versnelling langs drie assen. We noteren dan wat het beest doet. Rennen, drinken of grazen bijvoorbeeld. Mijn project focust op het koppelen van de coördinaten en versnellingsdata aan gedrag. Christine kijkt naar het gedrag van dieren die voor het project in het gebied worden geïntroduceerd. Zij focust zich op de vraag hoe snel deze dieren zich aanpassen.

Luipaardjongen

Ook in onze vrije tijd gaan we zo vaak mogelijk met de landrover op safari om te genieten van de natuur in het wildpark. Elke keer is weer anders en spannend. We werden bijvoorbeeld een aantal keer gevolgd door olifanten. Vooral de jonge mannetjes vinden het niet fijn als je te dichtbij komt en proberen je dan weg te jagen. Dan moet je de auto in zijn achteruit zetten en maken dat je wegkomt. In de eerste maand hebben we alle soorten van de big five al gezien: olifant, buffel, neushoorn, luipaard en leeuw. We hebben zelfs luipaardjongen gezien. Dat was een geweldige ervaring. Normaal zijn deze dieren erg schuw.

Het onderzoek doen we in een gebied van 1200 hectare. We slapen in safaritenten. Naast ons zijn er nog twee Zuid-Afrikaanse studenten die stage lopen. We zitten best geïsoleerd; 23 kilometer van een fatsoenlijk dorp en drie uur rijden van de grote stad. Je fietst dus niet zomaar ergens heen. Tussen onze tenten en het wild zitten maar een paar stroomdraadjes. De eerste nacht hoorden we antilopen vechten voor de omheining. We hadden toen geen idee wat het was. Dat was best spannend.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.