Student

Negen vluchtelingen gaan vak volgen

In september beginnen negen vluchtelingen aan een gratis vak aan WUR. De groep stroomt in bij een of meer vakken die zijn opengesteld voor mensen zonder verblijfstatus of met een tijdelijke verblijfsvergunning.
Linda van der Nat

© Guy Ackermans

In totaal hebben zich 27 mensen geregistreerd voor WURth-while, vertelt coördinator Marjolijn Dannenburg. Negen van hen beginnen volgende week aan tien vakken, verspreid over de verschillende domeinen van WUR.

Wat Dannenburg opvalt, is de gedrevenheid van de vluchtelingen die zich aanmelden voor een van de vakken. ‘Er zitten zulke prachtige en ontroerende verhalen bij. Mensen hebben soms al enorme stappen gezet, en kunnen door dit project een steuntje in de rug krijgen. Ik heb een gigantisch respect voor deze mensen.’ Volgens Dannenburg ambieert een aantal van de vluchtelingen een master in Wageningen. ‘Voor hen is WURth-while een unieke kans om alvast te wennen aan het onderwijssysteem hier.’

Teller

Het project, dat op de Dag van de Vluchteling werd gelanceerd, laat vluchtelingen met een academische achtergrond en een voldoende beheersing van de Nederlandse of Engelse taal aanschuiven bij verschillende vakken op de universiteit. Bij de lancering eind juni waren er veertig vakken opengesteld; inmiddels staat de teller op 85.

Ik heb een gigantisch respect voor deze mensen

Marjolijn Dannenburg

Dannenburg noemt de reacties van docenten ‘hartverwarmend’. ‘De leerstoelgroep Sociologie van Ontwikkeling en Verandering heeft nagenoeg al haar vakken opengesteld. Andere docenten bedanken mij dat ze mogen meedoen aan dit project in plaats van dat ik hen bedank voor hun bijdrage. Het geeft me het gevoel dat we niet alleen de vluchtelingen helpen, maar ook WUR-medewerkers die zich geraakt voelen door het vluchtelingenprobleem en blij zijn dat ze hier handen en voeten aan kunnen geven.’

Database

Het is een ‘hell of a job’ om alles rond te krijgen voor het begin van het academische jaar, zegt Dannenburg. Normaal gesproken is ze medewerker bij WIMEK Graduate School (Wageningen Institute for Environmental and Climate Research) maar als intake-coördinator van WURth-while komt ze amper aan haar reguliere werkzaamheden toe. ‘Ik heb nu een database gemaakt om het overzicht te kunnen houden over het proces en de stappen die daarin per deelnemer gezet zijn en nog gezet moeten worden. Het kost zoveel tijd, maar ik geniet er heel erg van.’

Lees meer

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.