Organisatie

Nieuwe aanplant redt het niet

Tientallen jonge boompjes op de campus bij het Dassenbos zijn dood. De jonge aanplant heeft waarschijnlijk de droogte dit voorjaar niet overleefd.
Roelof Kleis

© Roelof Kleis

De bomen staat in het driehoekige terrein tussen de busbaan en het Dassenbos. Het gaat onder meer om eiken en beuken en heesters als hazelaar en lijsterbes. De bomen zijn compensatie voor de exemplaren die moesten wijken voor de busbaan. Om plaats te maken voor de busbaan zijn in het najaar van 2014 in totaal 214 kleine en grote bomen gekapt.

Zwarte Els

Aan het einde van de winter vorig jaar zijn een groot aantal bomen teruggeplant, laat parkmanager Elieke Wijnheijmer weten. ‘Daarbij zijn allerlei soorten geplant die ook in het Dassenbos voorkomen. Maar veel van die jonge aanplant is vorig jaar al doodgegaan. Alleen de zwarte els heeft het overleefd.’ De dode bomen zijn weggehaald en in november vervangen tijdens een tweede plantronde. Ook van die aanplant is het grootste deel nu dood.

De dode bomen zijn gemerkt met een kleurig stukje afzetlint. De bomen worden binnenkort weggehaald. De parkmanager vermoedt dat het de droogte is die de boompjes steeds nekt. Er is in ieder geval geen sprake van een ziekte. ‘Eerlijk gezegd weet ik het niet. Het is bekend dat de grond hier slecht is. Het is altijd zoeken naar wat wel en niet aanslaat.’

Appelbomen

Wat er voor de boompjes in de plaats komt, is volgens Wijnheijmer nog niet duidelijk. Zij wil zich eerst bij deskundigen laten informeren over de mogelijkheden. De compensatiebomen zijn overigens niet de enigen die last hebben van startproblemen. Ook een deel van de vorig jaar geplante bijzondere appelbomen her en der op de campus heeft het voorjaar niet overleefd. Deze worden in november vervangen door soortgenoten.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.