Student

WUR-onderzoeker in talkshow op Lowlands

Mars-onderzoeker Wieger Wamelink is nooit eerder op Lowlands geweest, überhaupt niet op een festival. Dit jaar gaat hij voor het eerst en is hij spreker in de talkshow ‘Geheimen van het Universum’.
Marijn Flipse

© Christine Bunthof. Opnames van het Jeugdjournaal met Wieger Wamelink

Op zaterdag 19 augustus staat hij op het driedaags durende festival in Biddinghuizen en vertelt over Mars in een speciale wetenschapstent. Wamelink vertelt op Lowlands over de onderzoeken die hij al gedaan heeft, over hoe goed groenten groeien op Mars en welke je kunt eten. Maar ook over zijn nieuwe experiment waarbij wordt gekeken of wormen kunnen overleven in de bodem van Mars.

‘Ik ben benaderd door de VPRO. Zij organiseren alles rondom wetenschap op Lowlands. Ik had er stiekem al op gehoopt dat ze me eens zouden vragen.’ In de tent is plaats voor zo’n 1000 festivalgangers. ‘Dat zijn behoorlijk wat mensen ja. Ik heb er veel zin in.’

De WUR-onderzoeker probeert de bezoekers te boeien met bijzondere verhalen en spectaculaire video’s. Hij begint zijn verhaal met een fragment uit de film Total Recall waarbij een mens uit elkaar knalt omdat er geen luchtdruk is op Mars. ‘Dan heb ik als het goed is wel de aandacht. Ik begin namelijk om één uur in de middag, hartstikke vroeg natuurlijk. Dan zullen ze wel wakker zijn. Verder neem ik wat Marsgrond mee in buisjes die ik de zaal rond laat gaan.’ Na de uitleg over de onderzoeken kunnen bezoekers vragen stellen aan Wamelink.

© Wieger Wamelink. Worm die gangen heeft gegraven in Marsbodem. De Wageningse onderzoeker gaat na zijn optreden op Lowlands zelf het festival bezoeken. ‘Ikheb gekeken welke muzikanten er komen, maar ik ken geen enkele naam. Erg he?’, zegt hij lachend. ‘De cabaretiers ken ik wel. Ik zou graag naar Dolf Janssen willen en verder laat ik me verrassen.’

Heb jij kaarten voor Lowlands en ben je benieuwd naar het verhaal van Wieger Wamelink. Hij is er op zaterdag 19 augustus van 13.00 tot 14.00 uur in de wetenschapstent ‘The Mind of the Universe’.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.