Wetenschap

‘Volgens Johan Cruijff moet een goed voetbalveld naar modder ruiken’

Het nieuwe voetbalseizoen staat voor de deur. Ligt het gras waarop gespeeld gaat worden er goed bij? En hoe zorg je eigenlijk voor een goede grasmat? Resource vroeg het Bernd Leinauer, de kersverse buitengewoon hoogleraar grasveldkunde.
Stijn van Gils

© Bernd Leinauer

Slidings, sprintjes, onderlinge confrontaties. Toch zijn het niet alleen voetballers die het moeilijk krijgen als zaterdag met de Johan Cruijff Schaal het nieuwe voetbalseizoen wordt afgetrapt. Ook de grasmat krijgt het zwaar te verduren. De net uit de VS overgevlogen onderzoeker van New Mexico State University, Bernd Leinauer, gaat in Wageningen onderzoeken hoe sportvelden het best in topconditie blijven. Hij is namelijk net benoemd als buitengewoon hoogleraar Turfgrass Science. De komende jaren reist hij op en neer reizen tussen Wageningen en de VS, waar hij ook gewoon onderzoeker is en blijft.

Wat denkt u, is het gras al klaar voor de aftrap van het nieuwe seizoen?

‘Over de velden van topclubs zou ik me geen zorgen maken, die hebben voldoende budget en expertise. Meer zorgen heb ik om de amateurvelden. Die worden vaak te intensief gebruikt en bovendien spelen we op de verkeerde momenten. In de zomer – terwijl het gras groeit – blijven de velden leeg, terwijl we ze in de winter – als het gras niet kan herstellen – juist gebruiken. Vanuit het perspectief van de plant slaat dat nergens op. Karl-Heinz Rummenigge, voormalig voorzitter van Bayern München, zei al een keer: eigenlijk moet een competitieseizoen lopen van begin lente tot in de herfst.’

Dus dat gaat u proberen te regelen?

‘Nou, dat zou wel mooi zijn, maar de belangen met tv-contracten en zo zijn veel te groot. En wanneer organiseren we dan WK’s en EK’s? Nee, beheerders moeten voor twee dingen zorgen: de juiste grassoorten (zoals Engels raaigras) en een goede bodem. Dat voorkomt dat onkruiden zich vestigen of het gras niet meer wil groeien. Als bodem is zand het beste: dat laat water goed door en de bodem raakt nauwelijks verdicht, ook als er veel op gerend wordt. Verder moet je niet te veel en niet te weinig bemesten. Zoiets lukt niet met nattevingerwerk, daarvoor zijn metingen nodig.

Dat is het?

In Europa willen we ook de hoeveelheid pesticiden terugdringen. Wij gaan onderzoeken wat slimme strategieën zijn om dat te bewerkstelligen en of dat überhaupt wel kan.

En wat denkt u?

‘Ik sta daar heel open in. Sportgrasvelden zijn een heel onnatuurlijke situatie. Bovendien rukken door klimaatverandering nieuwe grassoorten op. Die kunnen beter omgaan met warme en droge omstandigheden, maar in de winter gaan ze dood. Dan ontstaan er open plekken.’

Of we stappen gewoon over op kunstgras. Scheelt een hoop onderhoudskosten.

‘Nou, daarover bestaat veel discussie. Een kunstgrasveld vraagt een flinke investering. Met een afschrijving van, laten we zeggen, 20.000 euro per jaar voor kunstvelden kun je ook een heel mooi echt sportgrasveld onderhouden. Maar, onderhoud is vaak een ondergeschoven kindje. Ik hoop dat ons onderzoek dat wat onder de aandacht kan brengen. Volgens Johan Cruijff moet een goed voetbalveld naar modder ruiken. Ik ben het daar helemaal mee eens.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.