Organisatie

Jij op de campus – minder werk, meer vrijwilligerswerk

De campus is rustig in de zomer, maar niet al het werk ligt stil. Annemerel Mol is promovendus bij Milieutechnologie en doet onderzoek naar biologische ontzwaveling van aardgas en biogas. Vanaf deze maand werkt zij vier dagen per week in plaats van vijf.
Didi de Vries

© Didi de Vries

Hoe ze haar extra vrije dag in gaat richten weet ze nog niet. ‘Thuis heb ik nog een oude barkruk staan die ik al een tijdje wil schuren en lakken. Misschien is dat een goed eerste project.’ Tijdens haar masteropleiding Biotechnologie organiseerde Mol muziekevenementen voor Popcultuur. ‘Maar ik kan wel meer leuke dingen verzinnen die ik zou willen doen. Het lijkt me bijvoorbeeld leuk om in het bestuur van mijn volleybalvereniging te gaan, met vluchtelingen te werken of ander vrijwilligerswerk te doen. Als vrijwilliger breng je de wereld iets dichter bij zoals jij denkt dat die moet zijn. Dat is het leuke eraan.’

Tafeltennistafel

Dat organiseren Mol ligt, blijkt ook op de werkvloer. Ze zorgde ervoor dat in de tuin van Axis sinds twee maanden een tafeltennistafel staat. Het is een verbindend element tussen de verschillende vakgroepen in het gebouw. Om dat gebaar te versterken kreeg elke vakgroep een setje tafeltennisbatjes. ‘Het is rustig in de zomer, maar ik denk dat de tafel toch wel elke dag gebruikt wordt.’

Als vrijwilliger breng je de wereld iets dichter bij zoals jij denkt dat die moet zijn

Annemerel Mol

Over haar werk is Mol al even enthousiast. Haar onderzoek gaat over biologische ontzwaveling van aardgas en biogas. In het gas is zwavel opgeslagen als sulfide. ‘Daardoor ruikt het naar rotte eieren, is ongezond en corrosief en dus moet het verwijderd worden voordat het gas bruikbaar is.’ Dat kan onder andere met behulp van bacteriën. Grote bedrijven als Shell gebruiken al biologische ontzwaveling. Mol zorgt er met haar onderzoek voor dat die technologie efficiënter wordt.

Dat zij voor haar onderzoek samenwerkt met bedrijven die fossiele brandstoffen winnen, vindt ze niet erg. ‘Er wordt zoveel gas gebruikt in de wereld en je kan niet zomaar een omschakeling maken naar leven zonder gas. Gas is van alle fossiele brandstoffen het minst vervuilend, dus ik sta er wel achter dat we een conservatieve industrie met dit project een beetje groener maken.’

Meer JIJ op de campus

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.