Wetenschap

Zes Veni-beurzen naar WUR

Zes Wageningse onderzoekers hebben dit jaar een Veni-beurs binnengehaald. Met de beurs is maximaal 250 duizend euro gemoeid. Met dat geld kunnen de ontvangers hun wetenschappelijke carrière een boost geven.
Vincent Koperdraat

De beurzen werden dit jaar toegekend aan Robbert Biesbroek (Bestuurskunde), Mirte Bosse (Fokkerij en Genetica), Anneke Horstman (Plantenwetenschappen), Dieuwertje Kok (Humane Voeding), Sonja de Vries (Diervoeding) en Pim de Zwart (Agrarische en Milieugeschiedenis).

Voor Mirte Bosse komt de uitverkiezing op een bijzonder moment. De WUR-onderzoeker staat op het punt te bevallen van een één-eiige tweeling. Ze is vereerd te zijn uitgekozen door de NWO met haar onderzoek voor een Veni-beurs. Met het geld wil ze inteelt bij dieren onderzoeken. Ook wil ze via nieuwe technieken proberen problemen op te lossen die inteelt met zich meebrengt. ‘Dit is relevant voor bedreigde wilde soorten die steeds meer met inteelt te maken krijgen, maar ook voor de fokkerij’, zegt Bosse.

Dit is relevant voor bedreigde wilde soorten die steeds meer met inteelt te maken krijgen, maar ook voor de fokkerij.

De Veni is onderdeel van de zogeheten vernieuwingsimpuls van wetenschapsfinancier NWO. De organisatie mikt op jonge onderzoekers die relatief aan het begin van hun carrière staan. Specifiek mikt de Veni’s op talentvolle onderzoekers die afgelopen jaren zijn gepromoveerd en die nu hun eigen wetenschappelijke koers gaan uitstippelen.Twee jaar geleden kreeg een recordaantal van tien WU-onderzoekers een Veni. Vorig jaardaalde dat aantal naar zeven. Landelijk werd dit jaar 14 procent van de 1127 aanvragen toegekend. Dat is vergelijkbaar met jaren daarvoor. Het lijkt erop dat het honoreringspercentage de laatste jaren stabiel is, na een daling in de periode daarvoor.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.