Organisatie

JIJ op de campus – Op je knieën bollen rooien

In de zomer is het rustig op de campus, maar niet al het werk ligt stil. Onderzoek met planten kan in dit jaargetij niet zomaar stopgezet worden. Peter van der Zee is biotechnisch plantverzorger bij Unifarm. Op een regenachtige zomerdag zit hij op zijn knieën in het veld en rooit tulpenbollen.
Didi de Vries

© Didi de Vries

‘Eigenlijk wil je niet het land op als het regent’, zegt Van der Zee. ‘Ze zeggen niet voor niets een boer met verstand komt nooit op het natte land.’ Volgens hem kan een keer op laarzen erdoorheen geen kwaad, maar met een trekker rijden moet je niet eens willen. Door het gewicht van een trekker blijven diepe sporen in het land achter en wordt de bodem ‘dichtgesmeerd’.

Dat Van der Zee verstand heeft van gewasverzorging, lijdt geen twijfel. Hoewel zijn ouders geen achtergrond hebben in het boerenleven, spoorden ze hem jaren geleden aan toen hij begon aan de opleiding Biologisch Dynamische Landbouw in Dronten. Biologisch dynamische teeltsystemen houden onder meer rekening met natuurkrachten en maanstanden. ‘Dat zie je hier bij de universiteit niet terug, maar naar biologische productie wordt wel onderzoek gedaan.’

Een boer met verstand komt nooit op het natte land

Peter van der Zee

Gaandeweg groeide zijn passie voor landbouw en nog steeds blijft het idee om zelf een boerenbedrijf te hebben in zijn hoofd spoken. ‘Maar ik zit bij Unifarm ook goed op mijn plek. Ik kan hier nog heel veel leren en er zijn ook doorgroeimogelijkheden’, aldus de gewasverzorger.

Het leukst aan zijn werk vindt Van der Zee de variatie aan taken; gewasverzorging, ploegen, voorfrezen, zaaien, planten, kunstmest uitrijden, onkruid bestrijden, rooien en nog veel meer. Door die verscheidenheid aan taken te ervaren weet hij dat zijn voorkeur uitgaat naar technische vernieuwingen in de landbouw. Unifarm schafte onlangs een drone aan om vanuit de lucht foto’s te maken van het land. ‘Die drone kunnen we binnenkort verhuren aan onderzoekers. Dat is een leuke uitbreiding van onze onderzoeksmogelijkheden.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.