Wetenschap

Bloemen tegen eikenprocessierups

Bloeiende bermen zijn een mogelijk wapen in de strijd tegen de eikenprocessierups. Wageningse onderzoekers en de Vlinderstichting doen op diverse plekken in de provincie een proef.
Tessa Louwerens,Tessa Louwerens

©Jurriën van Deijk

Nu worden de bomen waar de rupsen in zitten meestal bespoten. Maar dat moet anders kunnen, vindt Jurriën van Deijk van de Vlinderstichting. door geen gif te gebruiken maar de natuur het werk zelf te laten doen. ‘Zo’n eikenboom is een ecosysteem op zich, met een enorme biodiversiteit. Als je die bespuit, dood je allerlei soorten die er in leven, niet alleen de eikenprocessierupsen.’

Begin dit jaar hebben Van Deijk en zijn collega’s op acht verschillende locaties in de provincie Gelderland bermen ingezaaid. In de bomen plaatsten de onderzoekers verschillende insectenvallen. ‘Het is de bedoeling dat de bloemen meer insecten aantrekken, waaronder ook natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals sluipwespen, larven van lieveheersbeestjes en rode mieren.’

Een ingezaaide berm. ©Jurrien van Deijk

Vooral gaasvliegen spelen een belangrijke rol bij de natuurlijkek bestrijding. De larven van de gaasvlieg eten de eitjes van de processierups, de larven en de rupsen zelf. Een volwassen gaasvlieg eet nectar en kan ook overwinteren. Als er dus genoeg bloemen zijn in het voorjaar, kunnen de larven van de gaasvlieg er voor zorgen dat er niet teveel rupsen komen. Ván Deijk: ‘Nu lopen we vaak achter de feiten aan door de rupsen te bestrijden op het moment dat ze een plaag zijn.’

De proef loopt nog tot en met volgend jaar. Als blijkt dat de bloeiende bermen werken dan is deze vorm van bestrijding volgens de onderzoekers een duurzamer en goedkoper alternatief voor het spuiten of wegzuigen van de rupsen. Van Deijk: ‘Met de bloeiende bermen ontstaat er hopelijk een systeem dat zichzelf in evenwicht houd. Daarnaast ziet het er ook nog eens mooi uit.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.