Wetenschap
Onderzoek

Andere twitteraar gelukkiger dan jij

De meeste mensen zijn ongelukkiger dan hun vrienden. Dit blijkt uit Wageningse onderzoek onder ruim 100.000 fervente twitteraars.
Didi de Vries

© Shutterstock

De geluksparadox volgt uit een eerder bewezen vriendschapsparadox. Die houdt in dat je vrienden gemiddeld meer vrienden hebben dan jijzelf. Dat geldt voor 95 procent van de bevolking. ‘De kans is groot dat de mensen die veel vrienden hebben ook in jouw netwerk voorkomen. Mensen met veel vrienden zijn in een netwerk dus overgerepresenteerd’, legt Ingrid van de Leemput uit. Zij is onderzoeker bij Aquatische Ecologie en Waterkwaliteitsbeheer en maakte deel uit van het onderzoeksteam dat onlangs resultaten publiceerde in Open Access Journal EPJ Data Science.

Wie veel vrienden heeft, is populair en iemand die populair is, is meestal gelukkiger dan iemand met weinig vrienden. ‘Dat wordt over het algemeen aangenomen en komt ook in psychologie vaak terug’, zegt Van de Leemput. ‘Als er een vriendschapsparadox is, is er dus ook een geluksparadox: anderen zijn meestal gelukkiger dan jijzelf.’

Twee miljoen tweets

Van de Leemput en haar collega’s onderzochten de gelukshypothese onder ruim 100.000 twitteraars. Met behulp van een sentiment lexicon konden ze bepalen of de twitteraars positief of negatief in het leven staan. ‘Een sentiment lexicon is een woordenboek waarin woorden op sentiment zijn beoordeeld, dus een positieve of juist negatieve associatie hebben.’ ‘Blij’ zit aan de positieve kant en ‘verdrietig’ aan de negatieve kant. Het onderzoeksteam vergeleek ruim twee miljoen tweets met zo’n sentiment lexicon.

Als je een sikkeneurig persoon bent, is de kans groot dat je vrienden dat ook zijn

Ingrid van de Leemput

Er bleken twee groepen binnen de twitteraars: mensen die positieve berichten tweeten en mensen die negatief tweeten. Binnen elke groep volgen mensen elkaar, maar tussen de twee groepen bestaan nauwelijks wederzijdse connecties. Dat wijst erop dat iedereen zich aangetrokken voelt tot gelijkgestemden. ‘Als je een sikkeneurig persoon bent, is de kans groot dat je vrienden dat ook zijn. Daarbij gaan we ervan uit dat negatieve twitteraars ook echt ongelukkiger zijn dan positieve twitteraars. 57 procent van de vrolijke mensen heeft vrienden die gelukkiger zijn. Voor de negatieve groep is dat 66 procent’, aldus Van de Leemput.

Populairder

Het onderzoek zegt volgens Van de Leemput veel over de invloed van sociale media op een individu. ‘Als je jezelf altijd vergelijkt met anderen op sociale media, dan zijn je vrienden populairder dan jij en ze zijn ook nog eens gelukkiger. Ze posten gelukkige berichten en dus heb je altijd het gevoel dat anderen gelukkiger zijn dan jij.’ Intuïtief geldt hetzelfde. Wie facebook en twitter actief gebruikt wordt geconfronteerd met de mooiste verhalen, foto’s van kinderen, vakantiekiekjes tot lekker eten aan toe. Anderen lijken daardoor gelukkiger en beter af.

Moeten we sociale media verbannen? Volgens Van de Leemput moet iedereen dat zelf weten. ‘Je bewust zijn van dit soort paradoxen kunnen helpen om al die mooie verhalen van populaire vrienden te relativeren. Zorg vooral dat je veel positief gestemde vrienden hebt, dan heb je een grotere kans dat je zelf ook positief gestemd bent.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.