Wetenschap

Geen prijs, wel toekomst voor pergolapaneel

Pergolapanelen, de Wageningse finalist van de Post-Fossil City-contest, heeft de wedstrijd niet gewonnen. Toch is er hoop voor de zonnezeilen.
Roelof Kleis

© Tom van Heeswijk

Pergolapanelen is een idee van Tom van Heeswijk, inmiddels afgestudeerd landschapsarchitect. Hij concentreerde zijn masterthesis op de toepassing van duurzame energie in de stad en ontwierp pergola-achtige overkappingen met de nieuwste soort flexibele en doorzichtige zonnepanelen. De overkappingen zijn toepasbaar op terrassen, pleinen, winkelstraten en zelfs snelwegen.

Ark

Van Heeswijk en zijn begeleiders van Landschapsarchitectuur werkten het idee verder uit en reikten tot de tien finalisten van de Post-Fossil City contest van de Universiteit Utrecht. Gisteravond werd tijdens een slotceremonie de winnaar bekend gemaakt. Dat werd niet de Wageningse pergolapanelen, maar De Ark van het Nieuwste Verbond van het ontwerpersduo BreukersGodrie. De tien geboden van de ‘nieuwe ark’ roepen op tot bewustwording over hoe je met elkaar om moet gaan in de stad van de toekomst.

Het Facilitair Bedrijf heeft de intentie dit mee te nemen in het plan voor het Dialogue Center

Wiebke Klemm, onderzoeker Green & Blue Living Labs

‘Jammer’, reageert Van Heeswijk. ‘De Ark is een heel abstract en filosofisch ontwerp, eigenlijk precies het tegenovergestelde van onze heel concrete inzending. Maar ik heb wel heel veel positieve en enthousiaste reacties gekregen. Het project gaat gewoon door. We gaan verder met het netwerken bij gemeenten en bedrijven. Het uiteindelijke doel is om een pilot van de grond te krijgen.’

Amfitheater

Zo’n pilot kan mogelijk op de campus ontstaan, zegt landschapsarchitect Wiebke Klemm, een van de teamleden van Van Heeswijk. De zonne-pergola is in beeld als overkapping van het Amfitheater op de campus. Daarnaast is er mogelijk ook in het te ontwikkelen Dialogue Center dat op de campus moet verschijnen plek voor het idee van de zonnepergola. ‘Het Facilitair Bedrijf heeft de intentie dit idee mee te nemen in het plan voor het Dialogue Center en zo een pilot op de campus te starten.’

Zonnepergola’s op de campus bieden mogelijkheden voor living labs, waar wetenschappers onderzoek doen in een toepassing in de praktijk. Onderwerpen van studie zijn volgens Klemm bijvoorbeeld de effecten van de pergolapanelen op het milieu, het microklimaat, de geluidwering en op visuele waarneming en gedrag. ‘Leidt zo’n overkapping bijvoorbeeld tot bewustwording, zet het je aan tot nadenken over duurzaamheid en energiegebruik door die zonnepanelen zo’n andere functie te geven en niet te verstoppen op het dak.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.