Student
Studentenleven

Internationale studenten missen ondersteuning

Ontoegankelijke taalcursussen, hoge huur, gebrekkige overheidscommunicatie en haperende integratie. Deze onderwerpen leven onder internationale studenten in Wageningen, bleek woensdagavond bij een bijeenkomst van de nieuwe politieke partij Connect Wageningen in Impulse.
Gastredacteur

© Sven Menschel

Connect Wageningen had de bijeenkomst georganiseerd om ideeën op te doen voor het programma waarmee de partij in maart 2018 aan de gemeenteraadsverkiezingen wil meedoen. Partijlid Romy Stijsiger introduceerde een aantal onderwerpen en sprekers. Vervolgens was het woord aan de zaal. Studenten deelden persoonlijke ervaringen, die soms ver aflagen van het door Stijsiger geïntroduceerde onderwerp. De discussie slingerde langs verschillende problemen.

De nadruk lag op de meningen van internationale studenten, die volgens Connect Wageningen nu nog nauwelijks wordt gehoord in de gemeente. De aanwezigen gaven inderdaad aan dat ze zich niet altijd gezien voelen. ‘Als Wageningen University actief internationale studenten binnenhaalt, moet zij hen ook op andere vlakken steunen’, merkte een student op.

De gemeente moet het makkelijk maken voor internationale studenten om hier te wonen

Mark Reijerman

Verschillende aanwezigen vertelden dat ze Nederlandse taalcursussen duur en ontoegankelijk vinden. Internationale promovendi hebben verder grote moeite met het vinden van een betaalbaar appartement. Daarnaast bleek er behoefte aan verbetering van de integratie met zowel medestudenten als de lokale gemeenschap. Ten slotte noemden studenten de Nederlandstalige communicatie vanuit de autoriteiten. Die past niet bij het internationale karakter van Wageningen, concludeerde voorzitter Mark Reijerman. ‘De gemeente moet het makkelijk maken voor internationale studenten om hier te wonen.’

Categoriseren

De partij zegt de genoemde problemen te gaan categoriseren, een plan te maken en met verschillende partijen in gesprek te gaan. Connect Wageningen is er overigens niet alleen voor de internationale, maar ook voor de Nederlandse student. Stijsiger: ‘We zullen de komende tijd vaker bijeenkomsten organiseren, met verschillende onderwerpen, om zo in kaart te brengen wat er onder Wageningse studenten speelt.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.