Student

Wageningen start Green Challenge

Wageningen gaat het jubileumjaar opfleuren met een Green Student Challenge. In die groene competitie moeten (inter)nationale teams studenten de kas van de toekomst te ontwerpen.
Roelof Kleis

© Wikipedia

De Green Challenge is het Wageningse antwoord op studentencompetities zoals de World Solar Challenges, iGem of Field Robot. De Raad van Bestuur wil daar in het groene domein een eigen competitie naast zetten. De eerste aflevering moet dit najaar van start gaan, zodat in het feestjaar 2018 de eerste winnaars gepresenteerd kunnen worden.

Stadslandbouw

De opdracht voor de multidisciplinaire teams is duidelijk: ontwerp een zo duurzaam mogelijke stadskas, die burgers betrekt bij de duurzame productie van consumptie van gezonde voedingsmiddelen. De nieuwe kas moet de stadslandbouw op een hoger plan brengen door duurzame energieopwekking te combineren met nieuwe concepten om gezond voedsel in de stad te produceren. Daarbij moet volgens coördinator van het project Rio Pals gedacht worden op het niveau van stadswijken.

greenchallengeillustratie.jpgMultidisciplinariteit staat volgens student Gijs Lysen (Economie en Beleid, Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen)

centraal. Hij is een van de drijvende krachten achter de competitie. ‘We zijn niet op zoek naar enkel technische oplossingen. Het gaat er ook om hoe je ervoor zorgt dat de omgeving verbonden wordt aan de Urban Greenhouse. De ontwerpen moeten een plaats krijgen in de omgeving. Naast de technische uitdaging moet er ook aandacht worden besteed aan de buurtbewoners. Verschillende discipliners moeten samenwerken om tot de beste oplossing te komen.’

Deelnemende teams moeten een uitvoerige beschrijving van het totale concept maken en een schaalmodel van de kas. Eén van de toegepaste innovaties moet bovendien tot in detail worden uitgewerkt. De teams moeten hun ontwerp presenteren aan een jury van wetenschappers, stadsbestuurders en ondernemers. Welke prijs er aan de eindstreep klaar ligt, is nog niet duidelijk.

Het gaat er ook om hoe je ervoor zorgt dat de omgeving verbonden wordt aan de Urban Greenhouse

Gijs Lysen

Deelname aan de Green Challenge gaat studenten ongeveer een half jaar kosten. ‘Op termijn willen we toe naar een jaar fulltime, zoals dat bijvoorbeeld ook bij de Solar Challenge gebruikelijk is. Maar op dit moment is dat nog niet realiseerbaar’, licht Pals toe. De Green Challenge mikt volgens haar op ‘studenten die het leuk vinden om buiten het reguliere curriculum iets spannends te gaan doen. ‘De competitie zit ergens tussen onderwijs en een start-up in. Je gaat aan de gang met een real-life case, doet acquisitie, ontwikkelt een concept en bedrijfsmodel.’

Dreamhall

Naast de Green Challenge komt er ook een ondersteuningsstructuur voor studententeams die aan competities willen meedoen. Pals denkt daarbij aan een zogeheten Dreamhall, zoals de universiteiten Delft die heeft. ‘Dat is een oud bedrijfsgebouw dat dienst doet als werkplaats en kantoorruimte voor challenge-teams.’ Studenten kunnen in zo’n gebouw aan de slag. Onderdeel van de ondersteuning is ook geld om deskundige hulp in de arm te nemen.

Deelnemers aan de Green Challenge krijgen een serie workshops om ze bij te spijkeren over de jongste ontwikkelingen in de ‘urban greenhouses’. Volgens Pals is het de bedoeling om ook steden bij het project te betrekken. ‘We gaan praten met de grote steden in Nederland om te polsen of er interesse is zo’n nieuwe kas te realiseren.’

De registratie voor teams opent in oktober. Voor geinteresseerden zijn er op 15, 20 en 22 juni van 12.30-13.30 uur informatiesessies in Forum P0631.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.