Student

Spontaan Haags bakje met Rutte

Ben je proef-Hagenees en dan sta je zomaar op je eerste dag op de foto met de minister-president. Het overkwam de Wageningse studente Lianne de Bie.
Stijn van Gils

©Gemeente Den Haag

De 24-jarige studente ‘Earth & Environment reageerde op een oproep van de gemeente Den Haag om 30 dagen lang proef-Hagenees te worden. De gemeente wil hiermee jonge talenten naar de stad halen en stelde drie plekken ter beschikking. Lianne reageerde samen met meer 400 anderen en kreeg tot haar stomme verrassing de plek aangeboden.

Gisteren was haar eerste dag meteen een heftige. ‘Toen ik een kopje koffie ging halen stond ik ineens in de rij samen met minister-president Mark Rutte. Voor Haagse mensen is dat blijkbaar normaal, maar ik was echt totaalverbaasd’, vertelt De Bie. ‘Later ging ik nog kijken bij een organisatie die over heel Nederland gratis watersport aanbiedt aan kinderen. En d aar kwam ik ineens windsurfer Dorian van Rijsselberghe tegen.’

De komende weken krijgt De Bie meer van het Haagse leven voorgeschoteld. ‘Ik mag zelf kiezen wat ik wel en niet ga doen. Ik ga ook nog een project doen. Ik ga voor twee organisaties werken. De één, AquaForAll, probeert iedereen op de wereld toegang tot water te geven. De ander, WaterWatch, verzamelt met satellieten informatie over water. Ik ga zes dagen lang kijken hoe deze twee organisaties met elkaar samen kunnen werken. Dat is natuurlijk erg kort, maar het sluit wel precies aan bij mijn studie.’

‘En misschien ga ik daarna wel door en blijf ik in Den Haag’, vervolgt ze. Wageningen mist ze in elk geval nog niet. ‘Mijn vrienden komen over twee weken.’

Lianne blijft nog 28 dagen in Den Haag. Je kunt haar volgen viaInstagram.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.