Organisatie
Landbouw

Als God in Frankrijk

Ivo Roessink zegt maar meteen waar het op staat: ja, hij leeft hier als God in Frankrijk. Hier, dat is aquatisch proefstation de Sinderhoeve in Renkum, misschien wel het meest onbekende stukje WUR. Aan de Telefoonweg, een kilometer buiten Renkum, liggen elf hectaren proefvelden.
Roelof Kleis

foto Margriet van Vianen

Op amper een half uurtje fietsen van de campus vindt hier veel van het Wageningse onderzoek naar waterkwaliteit en eutrofiëring plaats. ‘In vijvers, bakken en sloten doen we onderzoek naar bijvoorbeeld de ecologie van waterplanten en kroos. Maar ook onderzoek naar de effecten van bestrijdingsmiddelen in sloten. Wat gebeurt er dan, wat voor herstel mag je verwachten? Wat zijn de gevolgen als een soort uit het ecosysteem verdwijnt?’ Ecotoxicoloog Roessink is de beheerder van het terrein. Hij werd dat nadat hij zijn promotieonderzoek op de Sinderhoeve had afgerond. Hij is er als een vis in het water. Lekker buiten, zonnetje erbij. Kikkers kwaken in de verte. De twintig proefsloten verderop zijn een El Dorado voor deze dieren. Op de foto is Roessink bezig een nieuwe proef in te zetten die twee jaar gaat duren. In honderd ronde kuipen groeit eendenkroos onder verschillende omstandigheden. ‘Het kroos groeit onder verschillende belasting met nutriënten. De gegevens die dat oplevert, zijn bedoeld om een complex ecologisch model van data te voorzien.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.