Wetenschap
Cultuur

Expressie van het geluid in zee

Wageningen Marine Research gaat samenwerken met kunstenaar Xandra van der Eijk om het onderwaterleven in de Noordzee te visualiseren in een kunstobject. Van der Eijk won deze week de Bio Art and Design (BAD) award ter waarde van 25.000 euro in Eindhoven.
Albert Sikkema

Kunstrif in de Noordzee, foto Udo van Dongen.

Kunstenaar Xandra van der Eijk hoopt met haar onderzoek bewustzijn te creëren voor de menselijke invloed op de zee. ‘Ik raakte geïnspireerd door de zintuiglijke capaciteiten van het mariene leven en wil dit als basis gebruiken om een nieuwe beleving van de onderwaterwereld te ontwikkelen.’ Ze wil de komende maand geluid opnemen, en trillingen en magnetische velden meten diep in de Noordzee. Dat wil zeggen: ze hoopt dat onderzoeker /duiker Joop Coolen van Wageningen Marine Research deze opnamen kan maken, want zelf mag ze niet duiken.

Meten

Haar samenwerkingspartner Joop Coolen, een ervaren duiker, heeft nog geen idee welk kunstwerk dat oplevert. ‘Wij gaan het geluid meten van vissen en krabben bij het rif en van scheepswrakken op de zeebodem. Ik heb geen idee wat voor geluid of trillingen er zijn, want tijdens het duiken en mijn biodiversiteitsonderzoek aan kunstriffen let je daar niet op. Als je bij koraal duikt, hoor je geluid van vissen en krabben die stukjes koraal afknabbelen. Maar ik ben benieuwd of we iets meten bij een kunstmatig rif als een boorplatform en hoe Van der Eijk dat geluid en die beleving gaat vertalen. Het is een explorerend onderzoek.’

Zeeleven

Wageningen Marine Reseach doet vaker geluidsonderzoek in zee, vertelt Coolen. Zo kijken collega’s van hem naar de effecten van heiwerkzaamheden, die veel geluid en trillingen veroorzaken, op het zeeleven. Van der Eijk wil dat zeeleven toegankelijk maken voor het grote publiek. ‘De menselijke invloed op de Noordzee is enorm, maar we weten niet wat we teweeg brengen. Ik wil het publiek een ervaring geven zodat ze daar gevoel voor krijgen.’

De toekenning

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.