Organisatie

Veel protest tegen Rondje Campus

Een rondweg om de campus kan op fel verzet rekenen van omwonenden en milieuorganisaties. Dat bleek gisteravond tijdens een politieke avond in het raadhuis.
Roelof Kleis

(Hier bij de busbaan moet de nieuwe rondweg komen. Op de achtergrond het Dassenbos. Links de rand van Noordwest. Foto: Roelof Kleis)In de afgeladen nieuwe raadzaal liep de temperatuur letterlijk en figuurlijk snel op. Een bonte stoet van boze burgers en natuur- en milieuclubs van divers pluimage greep de geboden kans om de politiek hun afgrijzen voelbaar te maken over het voorgestelde Rondje Campus. Want dat is de grootste gemene deler van de inspraak: afgrijzen en ongeloof.

Hotspot

Met name de aantasting van de natuurwaarden van het Binnenveld werden door diverse belanghebbenden breed uitgemeten. Het Rondje Campus doorsnijdt niet alleen een paar proefvelden van de universiteit, maar voert ook dwars door het Dassenbosje op de campus. Dat bosje groeide gedurende de avond uit tot een hotspot van biodiversiteit en onvervangbare natuurwaarden. De patrijzen en spechten vliegen je er als het ware om de oren.

rondje langs campus.jpg

Een inspreker had zelfs uitgerekend dat het bosje10 miljoen euro waard is. En dat is dan nog los van de cultuurhistorische waarde van het bos, dat deels gebaseerd is op aanwezige restanten van een oude kade. Die kade had eeuwen geleden de functie om Wageningen te beschermen tegen opdringend water. De politici hielden in het gesprek met het boze volk voornamelijk hun mond. Toch kon VVD’er Bart Rozemeijer het niet laten erop te wijzen dat het bos ooit aangelegd was als een eenvoudig productiebosje.

Het Rondje Campus is een zielloze oplossing. Ik verwacht van the city of life sciences een slimmere oplossing

Henk Meeuwsen

Henk Meeuwsen, als natuurgeluidenman bekend van Vroege Vogels, maar ook inwoner van de bedreigde wijk Noordwest hield het protest klein en particulier. Hij maakt zich vooral zorgen over de aantasting van de stilte. ‘En er zijn toch al zo weinig stille gebieden in ons land. Drie tot vier keer per week maak ik daar ’s avonds een wandeling. Het is een feest om daar te lopen. Het Rondje Campus is een zielloze oplossing. Ik verwacht van the city of life sciences een slimmere oplossing.’’

GroenLinks

De aangesproken politici hielden hun kruid voornamelijk droog. Alleen Guido van Vulpen (GroenLinks) voelde zich gedwongen uit te leggen waarom juist een college met zijn partij erin met het Rondje Campus op de proppen kwam. ‘Het college heeft deze keuze wel moeten maken vanwege het geld’, gaf hij eerlijk toe. Het Rondje Campus is simpelweg het enige betaalbare alternatief dat de bereikbaarheidsproblemen van de stad oplost. Maar ik vind dit een slecht plan en zal mijn uiterste best doen om met een beter plan te komen.’

Ondanks alle (te verwachten) protest kan het Rondje Campus ook op medestanders rekenen. De nieuwe actiegroep ‘Rondweg biedt wel uitweg’ van Marc Roosjen steunt het Rondje Campus van harte. Als tussenoplossing tenminste; op de lange termijn wil de groep een echte rondweg om de hele westkant van Wageningen. Ook de W12, de belangengroep van grote werkgevers waaronder de universiteit, is blij met het Rondje Campus. Het is nog niet duidelijk wanneer de raad besluit over het Rondje Campus.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.