Student

Bijvangst eten in de kantine

De kantines van Forum, de Leeuwenborch en het Restaurant van de Toekomst serveren de komende dagen bijvangstvis. De actie moet bijvangst op de kaart zetten.
Roelof Kleis

(Illustratie: Good Fish Foundation)Netten van vissers maken geen onderscheid tussen soorten. Ze vangen op grootte. Naast de soort waar de visser op uit is, wordt daardoor veel bijvangst aan boord gehaald. Die bijvangst ging voorheen, al of niet beschadigd, weer overboord. Vooral omdat er geen markt voor is. Zonde, vindt de Good Fish Foundation. Met een campagne wil de stichting de bijvangstop het menu krijgen en zo de voedselverspilling terugdringen.

Stewardship

Eva Mudde, master Marine Biology, omarmt de campagne. Samen met collega’s Anna Schrammeijer en Elise Schuijtvlot deed ze het mastervak Stewardship for responsible innovation. ‘Een kleine module van drie weken waarin je leert een project te ontwerpen op gebied van duurzame vernieuwing.’ De drie kozen de campagne van de Good Fish Foundation en vertaalden die naar de campus.

Voor mensen die vis willen eten en tegelijkertijd duurzaam willen consumeren

Eva Mudde

De studenten vonden een gewillig oor bij de cateraars op de campus. ‘Er stond voor deze week al een typical seefood week op het programma. Drie van de cateraars richten zich nu opbijvangst.’ Praktisch gezien betekent dit dat dinsdag, woensdag en donderdag bijvoorbeeld in Forum bijvangstvis als schar, tongschar en wijting op het menu staat. ‘Voor mensen die vis willen eten en tegelijkertijd duurzaam willen consumeren.’ De studetes zijn ter plekke om de campagne te promoten.

Bijvangstwijzer

Alle ins en outs over bijvangst werden vandaag tijdens een lunchlezing in Forum uitgelegd door Christine Absil van de Good Fish Foundation. De organisatie heeft er een speciale Bijvangstwijzer voor uitgebracht, een broertje van de ook door hen uitgegeven VISwijzer. Jaarlijks wordt door de Nederlandse bodemvissers naar schatting 70.000 ton bijvangst overboord gegooid. Het gaat daarbij vooral om schol en schar.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.