Wetenschap
Medewerkers
Onderzoek

Geen prijzen WUR bij landelijke finale Famelab (video)

Twee WUR-onderzoekers zijn er niet in geslaagd de landelijke finale van Famelab te winnen. Sophie Le Hesran en Sabine Vreeburg konden de jury in het Utrechtse muziekpodium TivoliVredenburg niet overtuigen en ook de publieksprijs ging aan hun neus voorbij.
Vincent Koperdraat

Foto: Vincent Koperdraat

Famelab is een competitie waarbij jonge onderzoekers een pitch houden die maximaal drie minuten duurt. De jury beoordeelt de kandidaten op helder, simpel spreken en het charisma waarmee dat wordt gedaan.

Volgens de vier juryleden in Utrecht deed Roberto Narcisi van Erasmus MC in Rotterdam dat het beste van de twaalf deelnemers. De Italiaan sprak rustig en beheerst over zijn onderzoek naar een manier om kraakbeen te repareren. Met tennisballen maakte hij zijn ingewikkelde onderzoek helder en daardoor was het, volgens de jury, voor de meeste mensen simpel te volgen. Door zijn winst mag Narcisi Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale finale in juni in het Engelse Cheltenham.

Het publiek in Utrecht had ook invloed en mocht een stem uitbrengen op een pitch. Uiteindelijk won Selma van Staveren van Erasmus Universiteit deze publieksprijs.

WUR

De twaalf kandidaten komen uit de voorrondes die eerder dit jaar zijn gehouden op de verschillende universiteiten. Eind februari wonnen Sabine Vreeburg en Sophie Le Hesran de voorronde in Wageningen. Promovendus Vreeburg (Laboratorium voor Erfelijkheidsleer) had in Utrecht haar verhaal over termieten en hun paddenstoelentuintjes wat aangescherpt. Le Hesran werkt als promovendus aan biologische bestrijding met behulp van mijten.

Reacties

Voorafgaand aan de pitch waren zowel Le Hesran als Vreeburg kalm. Een goede voorbereiding door workshops en masterclasses droeg daar vast aan bij. Dat ze niet als winnaar uit Utrecht terugkeert, vindt Le Hesran niet erg: ‘Ik ben vooral blij dat het nu afgelopen is. Ik heb mijn verhaal hier misschien wat te snel verteld. Je zag bij de uiteindelijke winnaar dat hij met stiltes durfde te spelen. Dat is mij niet zo goed gelukt.’

Vreeburg is vooral blij dat ze niet in de jury zat: ‘Alle kandiaten hadden mooie verhalen te vertellen en dan is het heel lastig om een keuze te moeten maken.’ Ook had ze mooie woorden voor de uiteindelijke winaar: ‘Hij sprak zo rustig, zo beheerst en tot de verbeelding sprekend. Dat heeft hij gewoon goed gedaan, top.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.