Wetenschap
Gezondheid

Malariahut krijgt make-over

Gistermiddag kreeg de malariahut in de patio van Radix-west een nieuwe look. Ter gelegenheid van Wereld Malaria Dag op 25 april werden de muren gestuukt met leem en kreeg de dakrand muggengaas. Wie langskwam was verzekerd van vieze handen.
Didi de Vries

<foto: Guy Ackermans>

Het huisje werd twintig jaar geleden ontworpen als demonstratie-object van het werk van malariamugonderzoekers bij WUR. Het geeft een beeld hoe mensen in Afrika zich in huis kunnen beschermen tegen malariamuggen. Daarom hangt naast de deur een zogeheten Sunaval die een geur verspreidt waar muggen van likkebaarden. Die vliegen erop af en kunnen, eenmaal in de val, niet meer ontsnappen. Een zonnecel op het rieten dak drijft de ventilator in de val aan en zorgt binnen voor een kleine stroomvoorziening om bijvoorbeeld een telefoon op te laden.

Leem

Jeroen Spitzen van het Laboratorium voor Entomologie kwam op het idee het huisje een nieuw uiterlijk te geven. ‘De wanden zijn gemaakt van rieten schuttingen van de Gamma, maar dat is niet traditioneel zoals wij het tegenkomen in arme gebieden in Afrika.’ En dus bestelde hij 250 kg leem om de wanden mee te stuken. Tevreden met de noeste arbeid zegt hij: ‘Het is ook een beetje eigenbelang. Mijn kantoor kijkt uit op het huisje en met leem ziet het er realistischer uit.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.