Wetenschap
Gezondheid

Besmet kind aantrekkelijker voor malariamug

Kinderen met de malariaparasiet in hun bloed zijn aantrekkelijker voor malariamuggen dan kinderen die geen malaria onder de leden hebben. Dat constateert de Wageningse entomologe Annette Busula na onderzoek in Kenia.
Albert Sikkema

<Het malaria-onderzoek, foto Jetske de Boer>

Busula liet honderd muggen los in een ruimte waarbij de muggen konden kiezen tussen twee tentjes. In één tent zaten kinderen met gametocyten in hun bloed. Een gametocyt is de malariaparasiet in het overdraagbare stadium. In het andere tentje hing een gestandaardiseerde ‘controle-geur’. Van de 100 muggen kozen 55 voor de tent met het kind met malariaparasiet in het bloed en maar 10 voor de controlegeur – de andere muggen kozen niet voor een tent. Toen Busula deze proef herhaalde met kinderen zonder deze parasiet in hun bloed, kozen maar 26 van de 100 muggen voor de tent met het kind. Opnieuw kozen 10 muggen voor de controle-geur en de meeste muggen maakten in dit geval geen keuze, meldt ze in het Journal of Infectious Diseases.

Korte uitleg van het onderzoek

Snelle verspreiding

Kinderen met de malariaparasiet in hun bloed worden dus vaker gestoken door de muggen dan kinderen zonder malaria, concludeert onderzoeksbegeleider Jetske de Boer. En dat heeft gevolgen voor de verspreiding van de ziekte. ‘Als kinderen met malaria een grotere kans hebben om te worden gebeten, gaat de verspreiding van de malariaparasiet sneller dan je zou verwachten’, zegt De Boer. Bovendien wil ze graag weten welk geurprofiel de gametocyten maken om de mug aan te trekken, zodat de Wageningse entomologen een nog betere geurval voor malariamuggen kunnen maken.

Geur

De studie van Busula bevestigt een Zwitsers onderzoek uit 2005 met dezelfde uitkomst. Maar vanwege de geavanceerde apparatuur konden de Wageningse onderzoekers nu ook hele lage niveaus van gametocyten meten. Dat leverde ook nieuwe gegevens op. Kinderen die de malariaparasiet in het niet overdraagbare stadium in hun bloed hadden, bleken niet aantrekkelijker voor de muggen. Bovendien kon Busula aantonen dat de malariaparasiet de mug aantrekt via de geur. Nadat de kinderen met gametocyten medicijnen tegen malaria hadden gekregen en na drie weken nog eens werden getest, bleken de muggen geen voorkeur meer voor ze te hebben.

Busula werkte met kinderen in Kenia die geen koorts of andere symptomen van malaria hadden. Ze promoveert in mei op haar onderzoek in Wageningen.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.