Student
Onderwijs

Studentenbonden eisen extra geld voor universiteiten

De nieuwe regering moet blijven investeren in het hoger onderwijs. Anders breekt ze de belofte om de afschaffing van de basisbeurs te investeren in de universiteiten en hogescholen. Dat stellen de studentenorganisaties ISO en LSVb vandaag in een brandbrief aan de formerende partijen.
Albert Sikkema

<foto: Sharp Vision>

De nieuwe regering staat op het punt om de belofte aan studenten, dat de besparingen op de basisbeurs worden geïnvesteerd in het hoger onderwijs, te breken, schrijven de studentenorganisaties. Het geld per student gaat komende jaren alleen maar verder afnemen, vrezen ISO en LSVb. Ze wijzen op de meerjarenbegrotingen van het onderwijsministerie en het ministerie van EZ. Daaruit blijkt dat de Rijksbijdrage per student daalt van 19.900 euro in 2000 naar slechts 14.300 euro in 2025. LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout: ‘Elke keer weer wordt er bezuinigd op studenten: van de verhoging van het collegegeld tot de afschaffing van de basisbeurs. Het is schandalig dat studenten niks terugkrijgen voor deze offers.’

Dubbeltje

Daarom moet het basisbeursgeld in het hoger onderwijs blijven én zijn extra investeringen nodig, stellen de studentenorganisaties in hun brief. ‘Nederland wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. We moeten tot de top van de kenniseconomieën behoren, we moeten Nobelprijswinnaars voortbrengen, internationaal het beste studenttalent aantrekken, en ga zo maar verder. Daarmee vergeet de politiek dat al deze verlangens investeringen vereisen. Die blijven uit.’

Actie

Om deze woorden kracht bij te zetten, organiseert de LSVb morgen een actie in Den Haag. De studentenbond opent een museum van onderwijsbezuinigingen aan de Hofvijver in Den Haag. Alle bezuinigen die de afgelopen jaren in het onderwijs hebben plaatsgevonden, worden in beeld gebracht.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.