Organisatie

Nieuw klimaatbureau in Wageningen

De WUR gaat het internationale klimaatbureau CCAFS huisvesten. Dat opent de weg naar meer samenwerking tussen de universiteit en internationale onderzoeksinstituten op het gebied van klimaat-neutrale landbouw.
Albert Sikkema

Foto: Bart de Gouw

Het onderzoeksprogramma Climate Change Agriculture and Food Security (CCAFS) van de internationale landbouwinstituten verhuist van Kopenhagen naar Wageningen. Dat is geen grote operatie, want het bureau van CCAFS telt maar een handvol medewerkers. Belangrijker is dat de WUR hiermee een netwerk van internationaal klimaat- en landbouwonderzoek binnenhaalt. CCAFS is het overkoepelende klimaatprogramma van vijftien internationale instituten voor landbouwkundig onderzoek, zoals het IRRI en het Cimmyt waar oud-rector Martin Kropff de scepter zwaait.

Klimaat-neutrale landbouw

De WUR wil de komende jaren meer gaan samenwerken met deze internationale onderzoeksinstituten op het gebied van klimaat en voedselzekerheid, meldde bestuursvoorzitter Louise Fresco tijdens de openingsconferentie op 31 maart. Wat daarbij helpt is dat de Nederlandse regering haar bijdrage aan de vijftien internationale instituten voortaan specifiek gaat besteden aan de ontwikkeling van klimaat-neutrale landbouw. WUR en CCAFS werken nu meer samen en gaan gezamenlijke voorstellen schrijven. Daarbij moeten de onderzoeksinstituten ook samenwerken met bedrijven en NGO’s.

Methaan-neutrale koeien

Er liggen grote uitdagingen op dat onderzoeksterrein, vertelden Fresco en Elwyn Grainger-Jones van de gezamenlijke internationale onderzoeksinstituten CGAIR. De landbouw draagt sterk bij aan de klimaatopwarming en de CO2- en methaanemissies in de landbouw moeten gigantisch omlaag om ervoor te zorgen dat de aarde niet meer dan 2 graden Celsius opwarmt. Daarom moet het gebruik van grondstoffen in de landbouw veel efficiënter worden, stelde Fresco. Grainger-Jones opperde de ontwikkeling van ‘methaan-neutrale koeien’ en stikstof-bindende granen.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.