Student

WUR wil green challenge voor studenten

Wageningen University & Research wil een eigen groene studentencompetitie opzetten. Een werkgroep werkt momenteel plannen uit voor zo’n innovatiegerichte green challenge. Een van de ideeën is om studententeams stedelijke kassen te laten ontwerpen die slim gebruikmaken van energie.
Anne van der Heijden

Foto: Shutterstock

Universiteiten over de hele wereld stimuleren studententeams om bijvoorbeeld auto’s op zonne-energie te laten rijden (Solar Challenge) of problemen op te lossen met behulp van synthetische biologie (iGEM). WUR bestaat volgend jaar 100 jaar en wil als centennialcadeau een eigen jaarlijkse of tweejaarlijkse student challenge lanceren.

Studenten van alle disciplines, inclusief de sociale wetenschappen, zouden een rol kunnen vervullen in de studententeams. De werkgroep ziet een groots plaatje voor zich: ‘Interdisciplinaire dreamteams van bevlogen studenten die een jaar fulltime met elkaar aan een ambitieus project gaan werken.’

Twee groepen Wageningse honoursstudenten werken momenteel elk een potentieel onderwerp voor de competitie uit. De twee voorlopige ideeën zijn urban greenhouses die verbonden zijn met een smart energy grid en het geautomatiseerd oogsten en verwerken van verschillende gewassen op één veld (mixed cropping). De werkgroep hoopt dat de Wageningse competitie in 2018 met het eerste idee van start kan gaan.

Maatschappelijke vernieuwing

Volgens Gert Spaargaren, voorzitter van de werkgroep, kunnen de resultaten van een life sciences challenge ontwikkelingen versnellen en leiden tot maatschappelijke vernieuwing. ‘Het zou bovendien een verrijking zijn voor het onderwijs: een creatief, out of the box en hands-on project.’

Er is veel enthousiasme voor het initiatief, aldus Spaargaren en de andere werkgroepleden. Zij onderzoeken momenteel de haalbaarheid en kosten van de competitie. Zo moet er een locatie komen waar de studenten aan hun project kunnen werken. Deze innovation space moet volgens de werkgroep niet enkel een werkplaats, maar ook een ontmoetingsplaats worden.

De werkgroep doet binnenkort een voorstel aan de raad van bestuur. Naar verwachting zal het bestuur in april een besluit nemen. Geïnteresseerde studenten kunnen contact opnemen met Rio Pals, secretaris van de werkgroep (rio.pals@wur.nl).

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.