Student
Blog
Jan-Willem Kortlever

Blog: Kiezen of delen

Jan-Willem leeft toe naar aanstaande woensdag, maar vooral naar aanstaande donderdag. Dan zijn de verkiezingen voorbij en kunnen we weer ergens anders over praten.
Jan-Willem Kortlever

Woensdag 15 maart vieren we het einde van de verkiezingscampagne, met de verkiezingen zelf. Nog even een hokje rood kleuren en we hoeven ons voorlopig niet meer druk te maken over wie we onze stem moeten geven. De afgelopen 5 jaar stonden we aan de zijlijn en konden we alleen roepen dat het allemaal oplichters waren, nu hebben we voor eventjes de macht. Maar wie verdient nu je stem?

De VVD misschien? Nee, te rechts. De PVV? Ook niet, als dat uit komt vind je nooit meer een baan. Het CDA? Misschien, maar volgens mij mag je daar pas op stemmen als je op leeftijd bent. De Partij van de Arbeid dan? Die Asscher is best een aardige kerel, maar verder geen idee wat ze willen. GroenLinks? Die hebben idealen, maar geen realiteitszin. Ook geen goed plan. De christelijke jongens (SGP & CU) dan? Die staan gevoelsmachtig dicht bij me, maar niemand verdient m’n stem automatisch. Emile Roemer van de SP is helemaal geen optie. Ik lust geen tomaat. D66 dan? Nee, ik vind die Pechtold een misselijke vent, en z’n plannen over voltooid leven bizar. De Partij voor de Dieren laat ik sowieso links liggen. Ik zou nog kunnen gaan voor een nieuwkomer, maar naar mijn idee zijn er al partijen genoeg.

Ooit stemde ik op Jan Peter Balkenende, maar die stapte een paar uur later op.

Het blijkt lastiger dan ik dacht. Het lezen van die partijprogramma’s is ingewikkeld en, in de meeste gevallen, tijdrovend. Nadat je er een paar gelezen hebt weet je niet eens meer wat nu door wie geschreven is. Ik denk dat veel mensen iemand kiezen die ze inspirerend of betrouwbaar vinden overkomen. Of iemand die hard roept. Inhoud komt op de tweede plaats. Ooit stemde ik op Jan Peter Balkenende, maar die stapte een paar uur later op. Ik hoop dat mijn keuze het deze woensdag langer volhoudt.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.