Wetenschap

‘Enkel suikervrije Sprite in de schappen is een goede zaak’

Vanaf vandaag ligt er alleen nog maar suikervrije Sprite in de schappen. Nederland is daarmee het eerste land ter wereld waar producent Coca-Cola deze maatregel neemt. Een goede zaak, vindt voedingshoogleraar Edith Feskens.
Tessa Louwerens

Foto: Shutterstock

Wat vind je van het besluit van Coca-Cola ?

‘Ik vind het een goede zaak. We weten uit wetenschappelijk onderzoek dat suiker in vloeibare vorm, zoals in frisdranken, gerelateerd is aan overgewicht. Het bedrijf maakt hiermee een duidelijk statement: we moeten minder suiker gebruiken, zoetstof wordt de norm. Je ontneemt iemand daarmee de keuze, maar in dit geval weegt dat denk ik niet op tegen de voordelen.’

Waarom heeft Nederland de primeur?

‘De discussie over suiker wordt ook in andere landen gevoerd. In Nederland is overgewicht wellicht een minder groot probleem dan bijvoorbeeld in Mexico, maar ook hier drinken jongeren gemiddeld twee blikjes frisdrank per dag. Dus het is wel degelijk een punt van aandacht. Daarnaast is Nederland een relatief klein land, waardoor het vanuit economisch oogpunt makkelijker is om het eerst hier uit te proberen. Om diezelfde reden wordt ook Sprite gekozen, vermoed ik, en niet Coca-Cola.’

Is zoetstof wel gezonder?

‘Daar is veel discussie over, maar het antwoord is ja. Van suiker worden we dik en van zoetstof niet. Er zijn studies waaruit blijkt dat mensen die meer suikervrije dranken drinken, relatief vaker diabetes type 2 hebben. Maar dit komt omdat deze mensen ook vaak te zwaar zijn. Hier is dus geen causaal verband.’

Moet er een suikertaks komen?

‘In Mexico werkt de suikertaks. Of dit ook voor Nederland zal gelden, vind ik lastig te zeggen. Nederland is een welvarend land: hoeveel duurder moet het suiker worden voordat mensen het niet meer kopen? In de VS wordt als tegenargument gegeven dat je hiermee vooral de lagere sociale klasse raakt, omdat die met name deze suikerhoudende producten kopen. Maar dat vind ik niet zo’n zwaarwegend argument. Het vraagt om een cocktail van maatregelen: prijs, wetgeving en marketing moeten daarbij betrokken zijn, net zoals bij tabak. Of een taks voor alle producten zinvol is, weet ik niet. Voor frisdranken is het zeker waardevol, omdat we weten dat vloeibare suikers je dik maken. Maar bij vaste stoffen is dit nog onduidelijk. Als er een taks komt, dan moet dat wel in heel Europa gebeuren, anders krijgen we gewoon meer instroom vanuit andere landen.’

Kunnen we niet beter helemaal stoppen met frisdrank?

‘Alleen frisdrank drinken is sowieso geen goed idee. We moeten het vervangen door andere dranken zoals water, thee en koffie, zonder suiker dan natuurlijk. Maar we moeten niet vergeten dat eten en drinken er niet alleen is voor onze gezondheid, maar ook voor ons plezier.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.