Wetenschap
Gezondheid

WUR gaat lab voor muggenonderzoek delen

De WUR gaat zijn BSL3-lab voor onderzoek aan het zika-virus en andere door insecten overdraagbare ziekten openstellen voor andere Europese onderzoekers. Het delen van de onderzoeksfaciliteit wordt bekostigd door de EU via het programma InfraVec2.
Albert Sikkema

<foto: Athos Silva de Oliveira>

De 24 partners in het EU-project hebben allemaal onderzoeksfaciliteiten om de verspreiding van dierziekten en humane infecties via insecten te bestuderen. Ze stellen die faciliteiten nu ook beschikbaar voor onderzoekers van andere instituten uit bijvoorbeeld Oost-Europa. ‘Onderzoekers van buiten dit consortium kunnen nu gebruik maken van deze voorzieningen’, zegt de Wageningse entomoloog Sander Koenraadt, partner in het EU-project. ‘Als hun aanvraag wordt goedgekeurd, kunnen ze betaald naar bijvoorbeeld Wageningen om een test met muggen en virusziekten te doen, waarbij wij de ondersteuning verzorgen.’ De EU heeft hier 10 miljoen euro voor beschikbaar. Trekker van het project is het Pasteur-instituut in Parijs, dat ook een geavanceerd lab voor muggenonderzoek heeft.

Veiligheid

In het Wageningse BSL3-lab gelden zware veiligheidscriteria voor het onderzoek aan muggen en ziekmakende virussen. Zo worden er nu muggen geïnfecteerd met het zika-virus om de verspreiding en expressie van de ziekte en het gedrag van de insecten te bepalen. Zo’n lab is belangrijk om de verspreiding van ziekten via insecten te begrijpen, zegt Koenraadt, maar is niet goedkoop. Samen met de leerstoelgroep Virologie moet hij zorgen voor voldoende onderzoeksopdrachten om het lab te bekostigen. Een marktonderzoek onder zijn Europese collega’s heeft uitgewezen dat ze behoefte hebben aan dit onderzoekslab. ‘Dat idee had ik al, want op congressen krijg ik geregeld vragen van Europese collega’s of we samen onderzoek kunnen doen in dit lab. Dat kan nu met de EU-financiering.’

Klimaat

Door insecten overdraagbare virussen als zika, dengue en gele koorts kunnen een bedreiging zijn voor de volksgezondheid, net als de door insecten verspreide parasieten als malaria. Door de klimaatverandering rukken steeds meer van dit type ziekten op in Europa. Daarbij gaat het ook om dierziekten als blauwtong en het Schmallenberg-virus. De EU wil de beschikbare onderzoekfaciliteiten hiervoor beter benutten.

Ander onderdeel van het InfraVec2-project is citizen science, zodat de onderzoekers meer gaan communiceren en samenwerken met burgers in hun onderzoek. Koenraadt gaat de succesvolle Muggenradar in Nederland nu ook uittesten in andere Europese landen.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.