Wetenschap

Vrouwen domineren FameLab

Sabine Vreeburg en Sophie le Hesran vertegenwoordigen Wageningen op de landelijke finale van FameLab. Zij wonnen vrijdagmiddag de lokale voorronde in Impulse.
Roelof Kleis

Vlnr Anneloes Groenenboom, Sophie le Hesran en Sabine Vreeburg. (Foto: Roelof Kleis) De meeste wetenschappers doen liever anoniem en in stilte hun werk. Ja, ze geven lezingen op symposia en congressen over wat ze aan het doen zijn. Maar dat is voor vakbroeders. Daar kom je weg met voor buitenstaanders vaak onbegrijpelijke vaktaal. Maar doe het maar eens in de taal van de gewone man, voor een publiek van niet-ingewijden, in het Engels en binnen 180 seconden.

Internationaal

Precies achttien jonge Wageningse wetenschappers durfden dat vrijdagmiddag voor FameLab wel aan. Wageningen doet al voor de vierde keer mee aan deze van oorsprong Britse competitie. Met liefst tweederde internationale deelnemers was dit de tot nu toe meest exotische editie. En eentje waarbij de vrouwen er met de prijzen vandoor gingen. Naast Vreeburg en Le Hesran, was er een eervolle vermelding voor Anneloes Groenenboom.

Ik praat haast net zo graag over wetenschap als dat ik onderzoek doe

Sabine Vreeburg, winnaar FameLab

Promovendus Vreeburg (Laboratorium voor Erfelijkheidsleer) overtuigde met een vlot verteld verhaal over termieten en hun paddenstoelentuintjes. Paddenstoelen in termietenheuvels groeien precies op het moment dat de termieten uitvliegen om nieuwe kolonies te vormen. Zij wil weten hoe die timing werkt, om er vervolgens gebruik van te maken bij het kweken van paddenstoelen. Vreeburg vindt communicatie belangrijk. ‘Ik praat haast net zo graag overwetenschap als dat ik onderzoek doe. Ik vind het belangrijk dat het grote publiek weet wat ik doe.’

Sophie le Hesran tijdens haar drie minuten (Foto: Ward van Beek) Sophie le Hesran tijdens haar drie minuten (Foto: Ward van Beek)

Ook medewinnaar Sophie le Hesran (Entomologie) doet mee omdat ze het belangrijk vindt dat je als wetenschapper overtuigend kunt vertellen over je werk. Zij werkt als promovendus aan de biologische bestrijding met behulp van mijten. Zij wil door natuurlijke selectie mijten kweken die die taak nog beter kunnen uitvoeren. Le Hesran schreef drie verschillende teksten en oefende die voor flatgenoten en collega’s. De beste versie bracht ze in Impulse voor het voetlicht. Zonder attributen, alleen gewapend met het woord.

Ik vind dat onderzoekers veel te weinig communiceren over hun wetenschap

Cathelijne Stoof, voorzitter jury

Juryvoorzitter Cathelijne Stoof (Bodemgeografie en landschap) benadrukt het belang van communicatie voor wetenschappers. ‘Ik vind dat elke wetenschapper in gewone-mensentaal moet kunnen vertellen waar zijn of haar onderzoek over gaat. En waarom dat onderzoek interessant en relevant is. Ik vind dat onderzoekers veel te weinig communiceren over hun wetenschap. Veel wetenschappers denken dat hun onderzoek niet interessant is. Maar het is niet aan hen om dat te bepalen.’

Vreeburg en Le Hesran hebben zich met hun overwinning geplaatst voor de landelijke finale die op 3 mei in Utrecht plaats vindt. Naast die in Wageningen zijn er nog vijf voorronden op andere universiteiten. Om aan hun vaardigheden te sleutelen, nemen ze in april deel aan een masterclass. De landelijke winnaar mag in jun naar de internationale finale in Engeland.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.