Student
Video
Voeding

Student onderzoekt vegoaanbod kantines (video)

Emi van der Horst onderzocht voor haar bachelorthesis Milieuwetenschappen het aanbod en de consumptie van vegetarisch eten in de WUR-kantines. Minder vlees eten is immers goed voor het milieu. ‘Op deze manier kon ik een link leggen tussen voeding en milieuwetenschappen.’
Tessa Louwerens

Foto: Guy Ackermans

Emi is zelf vegetariër en probeert mensen in haar omgeving ook aan te sporen om minder vlees te eten. ‘Dit is niet makkelijk, want mensen zijn gewoontedieren.’ Ze wilde daarom weten hoe je deze gewoontes doorbreekt en kwam tot de hypothese dat een groter aanbod van vegetarisch producten mensen stimuleert om vegetarisch te eten.

Onderzoek

Voor haar onderzoek bracht Emi eerst in kaart hoeveel vegetarisch eten er wordt aangeboden en verkocht. Daarvoor sprak ze met de cateringmanagers van Cormet in Forum, GoodFoodCatering in de Leeuwenborch en OSP in Orion. In Forum is ongeveer een derde van het aanbod vegetarisch, in Orion de helft en bij de Leeuwenborch driekwart, zo ontdekte ze. Dit aanbod komt redelijk overeen met het aandeel vegetarisch eten in de omzet, behalve bij de Leeuwenborch, waar grofweg de helft van het verkochte eten vleesloos is.

Emi schoof ook aan bij bezoekers van de kantines en interviewde er 29, met name studenten. Het viel haar op dat de groepen vrij gemengd zijn. ‘De vego’s zitten vreedzaam aan tafel met fervente vleeseters. Die laatsten gaven trouwens aan dat ze vaker vegetarisch eten als ze samen met de vegetariërs eten.’

Meatless Monday

In alle kantines waren de geïnterviewden over het algemeen redelijk tevreden over het vegetarische aanbod, alleen gaven vegetariërs aan dat ze wel meer diversiteit zouden willen. Emi: ‘Als je bijvoorbeeld enkel een broodje brie als optie hebt, en je mag of wilt dat niet, dan houdt het snel op.’ Daarnaast gaven veel mensen aan dat ze eerder vegetarische producten zouden kopen als die iets goedkoper zouden zijn dan de vleesproducten.

De vleeseters hebben ook wel iets te klagen. Sinds oktober 2015 zijn er in alle WUR-kantines op maandag – Meatless Monday – nog maar enkele vleesproducten te krijgen. De cateraars krijgen hier nu nog geregeld opmerkingen over, zegt Emi. ‘In Orion denken ze zelfs dat er op maandag minder mensen komen en ik heb inderdaad studenten gesproken die op maandag liever naar de Subway gaan.’

Kok Hans Budding (Orion) over Meatless Monday en vegetarisch eten.

www.bensound.com

Frappant

De opzet van haar onderzoek is volgens Emi te beperkt om er harde conclusies aan te verbinden. ‘Daarvoor had ik meer mensen willen interviewen. Daarbij heb ik niet gekeken naar variatie. Aangezien veel mensen aangeven dat er te weinig variatie in het aanbod zit, is dat iets waar nog aandacht aan kan worden besteed.’

Wat Emi vooral opviel was dat er in de kantines met een groter aanbod ook meer vegetarisch gegeten werd. Daarmee is haar hypothese bevestigd. ‘Wat ik zelf echter frappant vind, is dat bij de Leeuwenborch zo’n 70 procent van de aangeboden producten vegetarisch is, maar dat mensen tegelijkertijd aangeven dat ze het vegetarische aanbod onvoldoende vinden. Het lijkt er dus op dat ze niet beseffen hoeveel er eigenlijk al is.’

De cateringmanagers erkennen volgens Emi de impact van vleesconsumptie op het milieu, maar geven tegelijkertijd aan dat ze het aanbod niet zo snel zullen aanpassen. Hiervoor moet er eerst een sterkere vraag komen.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.