Nieuws
Onderzoek

Weer geen Vici-beurs voor WUR

NWO deelde deze week 34 Vici-beurzen uit van 1,5 miljoen euro aan Nederlandse wetenschappers. Daar zaten geen Wageningse wetenschappers bij, net als vorig jaar. Vette pech, denkt beleidsmedewerker Henrieke de Ruiter die NWO-aanvragen begeleidt.

<foto: Leiden University>

De Vici-beurs is de grootste persoonsgebonden onderzoekpremie in Nederland. De beurs is bedoeld voor ervaren onderzoekers die daarmee in vijf jaar tijd een eigen onderzoekslijn en onderzoeksgroep kunnen oprichten. Wageningse onderzoekers als John van der Oost, Bart Thomma, Erwin Bulte, Dolf Weijers en Thea Hilhorst haalden zo’n Vici-beurs binnen in de afgelopen jaren. In 2015 waren dat er nog drie, maar sindsdien vallen er geen Wageningse onderzoekers meer in de prijzen.

Goede papieren

Henrieke de Ruiter, de beleidsmedewerker bij WUR die wetenschappers helpt bij hun Vici-aanvraag, heeft geen verklaring voor die terugval. Ze noemt het ‘vette pech’. Dit en vorig jaar dienden drie Wageningse wetenschappers een Vici-aanvraag in. Dat is niet veel, vindt De Ruiter, maar dat komt omdat maar weinig Wageningse onderzoekers aan de voorwaarden voldoen. Twee van die kandidaten hadden goede papieren, maar ze zijn toch niet geselecteerd voor een beurs.

Voorstel

Dit jaar dienden 235 onderzoekers een vooraanvraag in voor een Vici, van wie 138 onderzoekers hun voorstel verder hebben uitgewerkt. Zestig onderzoekers mochten vervolgens hun voorstel mondeling toelichten voor een beoordelingscommissie. Op basis van internationale en nationale adviezen werden uiteindelijk 34 voorstellen geselecteerd. Dat komt neer op een toekenningspercentage van 14,5 procent.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.