Wetenschap

Grote prijs voor Marten Scheffer

Marten Scheffer heeft de Frontiers of Knowledge Award voor ecologie gewonnen. De jaarlijkse prijs, gedoteerd met 200.000 euro, wordt toegekend door de Spaanse bankengroep BBVA.
Roelof Kleis

(Foto: Guy Ackermans)

Scheffer moet de prijs delen met de Amerikaan Gene Likens. Beiden krijgen de prijs voor hun pogingen om te begrijpen hoe de natuur reageert op menselijk ingrijpen. Scheffer, hoogleraar Aquatische Ecologie, toonde aan dat ecosystemen door geleidelijke verandering abrupt kunnen overgaan van de ene stabiele toestand in een totaal andere. Likens maakte naam met onderzoek naar zure regen in de VS.

De anderen die voor mij deze ecologieprijs kregen, zijn allemaal grote beroemdheden. Dus ik voel me gevleid.

De prijs is volgens Scheffer vergelijkbaar met een Heinekenprijs en hij voelt zich dan ook zeer vereerd. ‘De anderen die voor mij deze ecologieprijs kregen, zijn allemaal grote beroemdheden. Dus ik voel me gevleid.’ Zo ontving de beroemde bioloog Edward O. Wilson deze prijs in 2010. Die eer is nog groter nu Scheffer de prijs deelt met Likens. ‘Het werk van Likens kreeg ik als biologiestudent vroeger in Utrecht al voorgeschoteld. Voor mij is het een echte eer om nu een prijs met deze oude eminentie te delen.’ Likens is geboren in 1935 en dus 81. Scheffer is 57.

De BBVA Frontiers of Knowledge Awards worden dit jaar voor de negende keer toegekend. Er zijn acht verschillende categorieën. De prijs voor Scheffer en Likens is voor de categorie ‘Ecology and Conservation Biology’. De uitreiking vindt plaats in juni van dit jaar.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.