Student

Student helpt klimaatdata redden

Klimaatonderzoeker wereldwijd vrezen dat de nieuwe Amerikaanse regering onder leiding van Donald Trump belangrijke klimaatdata van internet zal verwijderen. De Wageningse student Ewout Oonk helpt bij het veiligstellen van die data en zoekt medestudenten die ook willen helpen.
Anne van der Heijden

Ewout Oonk tijdens de lunchworkshop die hij deze week gaf over het veiligstellen van klimaatdata. Foto: Anne van der Heijden

Ewout Oonk, die een bachelor Bodem, water, atmosfeer doet, had zich in december al aangesloten bij de vrijwilligersorganisatie Climate Mirror, die probeert zo veel mogelijk klimaatgegevens preventief te downloaden en op zo veel mogelijk locaties opnieuw te publiceren, zodat het lastiger wordt om mensen de toegang ertoe te ontzeggen. Sinds kort heeft hij zich ook aangesloten bij Data Refuge, een organisatie die klimaatdata veiligstelt voor wetenschappelijk gebruik door ze op een centraal systeem te zetten. Ewout: ‘Deze organisatie focust meer op correcte en betrouwbare herpublicatie dan op het zo snel mogelijk kopiëren van zo veel mogelijk datasets.’

Extra computer

Ewout besloot dat hij iets wilde doen, nadat hij een artikel had gelezen over het mogelijke gevaar dat de regering-Trump vormt voor klimaatgegevens. Hij kwam online op het spoor van de twee vrijwilligersorganisaties en besteedt nu minimaal een uur per dag aan het klaarzetten van downloads en contact onderhouden via fora. Hij heeft een extra computer aangeschaft, zodat die hele dagen kan blijven downloaden. Hierdoor kan hij op zijn eigen laptop andere dingen blijven doen.

Ewout probeert nu in Wageningen medestudenten te stimuleren om ook te helpen. Afgelopen dinsdag gaf hij een lunchworkshop waarin hij uitlegde hoe studenten de datasets kunnen downloaden en hoe downloaders met elkaar communiceren.

Werkgroep

De bachelorstudent hoopt uiteindelijk genoeg studenten te vinden om een werkgroep voor Data Refuge op te richten. ‘Downloaden voor Climate Mirror kan iedereen, maar om te downloaden voor Data Refuge moet je een werkgroep opstarten.’ Wetenschappers hebben het meest aan data die is gearchiveerd door Data Refuge, zegt Ewout. En wetenschap is wat hem drijft. ‘Ik vind het belangrijk dat studenten en andere onderzoekers in de toekomst ook nog de mogelijkheid hebben om milieudata te gebruiken.’

Voor meer informatie, kijk op http://www.ppehlab.org

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.